Wykonanie
Jakie warzywo jest najpopularniejsze w Waszej kuchni? W mojej niekwestionowanym liderem jest
ziemniak. Możliwości, jakie
daje, ilość potraw jaką można z niego przyrządzić - to sprawia że dla mnie jest warzywnym królem.Mam dziś dla Was pomysł na naprawdę świetny, bardzo smaczny obiad z
ziemniaków - zapiekłam je ze słodką
śmietanką,
natką zielonej
pietruszki i rewelacyjnym w smaku
serem korycińskim "Swojskim" p. Czesławy Zarzeckiej, produkowanym na moim Podlasiu.
Śmietanka z
masłem tworzą pyszny, lekko
orzechowy sos, dodatkowo podkreślony smakiem
orzechów w
serze.


Składniki :Porcja na 1 osobę:2-3 niewielkie
ziemniaki0,5 łyżeczki
soli1/5 łyżeczki
słodkiej papryki1/5 łyżeczki suszonego
majerankupo dużej szczypcie suszonego
tymianku,
oregano i
czosnkuplaster
sera korycińskiego "Swojskiego" z
orzechami włoskimi pani Czesławy Zarzeckiej0,3 szklanki słodkiej
śmietany 18% (do zup i
sosów)1 łyżeczka posiekanej
natki pietruszki1-2 łyżki wiórków zimnego
masła1 łyżka
oleju na dno foremkiPrzygotowanie:Obrane
ziemniaki kroję w kostkę ok. 1 cm, przekładam do miski, doprawiam
solą,
papryką i
ziołami (mieszam by kostki się dokładnie pokryły). Na dno foremki wlewam
olej, wykładam
ziemniaki i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. na ok. 20 minut - po tym czasie
ziemniaki powinny być miękkie i lekko chrupiące. Podgrzewam lekko
śmietanę (zwłaszcza jeśli foremka w której pieką się
ziemniaki jest ceramiczna), wlewam ją do
ziemniaków, posypuję je szczodrze
natką pietruszki, wykładam wiórki
masła i połamany w kawałki lub pokrojony
ser. Piekę jeszcze 10-15 minut -
ser powinien się lekko rozpuścić. Podaję jako samodzielne danie lub dodatek do
mięs lub duszonych warzyw.Przepis autorski.





