Wykonanie
Uwielbiam
cukinię, zwłaszcza, gdy jeszcze nie jest przerośnięta, bo wtedy nie trzeba jej obierać ze skórki, w której jest mnóstwo witamin. Dzisiaj polecam jej wersję na szybko, co nie znaczy , że niesmcznie, wręcz przeciwnie, w prostocie tkwi jej sukces.

Składniki na 3 osoby:2 małe
cukinie1 łyżka
masła1 duży ząbek
czosnkuszczypta
tymiankusól i
pieprz do smkauDodatkowo:6 cienkich plastrów
surowego boczkuulubione
przyprawy ( u mnie tradycja:
słodka papryka,
majeranek,
sól i
pieprz)ugotowane
ziemniaki1 łyżka
olejuogórki małosolne

Sposób przygotowania:
Cukinię umyć, przekroić na pół i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać delikatnie
masło i wrzucić warzywo, posypać
przyprawami, przykryć pokrywką i dusić 8-10 minut. Na końcu dodać przeciśnięty przez praskę
czosnek.Cienkie plastry
boczku umyć osuszyć i natrzeć
przyprawami. Ułożyć na rozgrzanej patelni z
olejem i piec około20-25 minut, lekko podlać
wodą.

Podawać bezpośrednio po przygotowaniu z ugotoanymi ziemnaczkami i małosolnum
ogórkiem...Smacznego.