Wykonanie
Pyszne placuszki z plastrów
jabłka, otoczonych
kokosowym, chrupiącym
ciastem mogą być zarówno lekką przekąską na drugie śniadanie czy podwieczorek, jak i doskonałym obiadem. Robi się je szybko i łatwo, spróbujcie :)



Składniki (na 1
jabłko, czyli 4-5 placuszków):1
jabłko1
jajko1 czubata łyżka
mąki pszennej2-3 łyżki
mleka1 łyżeczka
cukru waniliowego2 łyżeczki
wiórków kokosowych1 płaska łyżka
oleju kokosowegoDodatki:
cukier puderwiórki kokosowesłodka
śmietankacynamonPrzygotowanie:
Jajko mieszam z
mąką,
mlekiem, wiórkami kokosowymi i
cukrem waniliowym, aż powstanie jednolite, gęste ciasto. Umyte
jabłko kroję bez obierania na plastry grubości ok. 1 cm, pozbywam się tylko pestek. Plastry zanurzam w cieście i układam na patelni z rozgrzanym
olejem, smażę je z obu stron po 2 minuty, powinny się ładnie zarumienić. Po usmażeniu na chwilę odkładam na papier do odsączenia z nadmiaru tłuszczu. Podaję posypane
cukrem pudrem i wiórkami, lub np. ze słodką
śmietanką i
cynamonem.Przepis autorski.



