Wykonanie
Tak naprawdę to pyszne małe bułeczki, delikatne, z
kokosowym posmakiem. Stopień trudności równa się praktycznie
zeru, robi się je w kilka minut, wystarczy pół godziny w piekarniku i już gotowe. Można je zamrozić w szczelnym pojemniku i
mieć pod ręką w razie potrzeby (żeby po rozmrożeniu były równie pyszne jak tuż po upieczeniu, trzeba każdą zamrożoną babeczkę zawinąć w folię aluminiową i przez 15 minut piec w 175 stopniach C.)
Składniki na 12 sztuk :Suche składniki :1,5 szklanki
mąki pszennej2 pełne łyżki
cukru pudru1 łyżka
cukru waniliowego1 pełna łyżeczka
proszku do pieczeniaszczypta
soli1/3 szklanki drobnych wiórek
kokosowychMokre składniki :1/3 szklanki
oleju1
jajko0,5 szklanki słodkiej
śmietanki1/3 szklanki pełnotłustego
mlekaDodatkowo :
Cukier puder do posypaniaPrzygotowanie :Suche składniki mieszam łyżką w dużej misce, mokre w drugiej. Mokre przelewam do suchych i mieszam tylko tyle, żeby wszystko się połączyło (ciasto będzie dość gęste). Od razu przekładam ciasto do foremek, mniej więcej do 3/4 wysokości. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. na 30 minut. Gdy babeczki wystygną, oprószam je
cukrem pudrem.