ßßß Cookit - przepis na Muffinki kokosowe

Muffinki kokosowe

nazwa

Wykonanie

Tak naprawdę to pyszne małe bułeczki, delikatne, z kokosowym posmakiem. Stopień trudności równa się praktycznie zeru, robi się je w kilka minut, wystarczy pół godziny w piekarniku i już gotowe. Można je zamrozić w szczelnym pojemniku i mieć pod ręką w razie potrzeby (żeby po rozmrożeniu były równie pyszne jak tuż po upieczeniu, trzeba każdą zamrożoną babeczkę zawinąć w folię aluminiową i przez 15 minut piec w 175 stopniach C.)
Składniki na 12 sztuk :
Suche składniki :
1,5 szklanki mąki pszennej
2 pełne łyżki cukru pudru
1 łyżka cukru waniliowego
1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1/3 szklanki drobnych wiórek kokosowych
Mokre składniki :
1/3 szklanki oleju
1 jajko
0,5 szklanki słodkiej śmietanki
1/3 szklanki pełnotłustego mleka
Dodatkowo :
Cukier puder do posypania
Przygotowanie :
Suche składniki mieszam łyżką w dużej misce, mokre w drugiej. Mokre przelewam do suchych i mieszam tylko tyle, żeby wszystko się połączyło (ciasto będzie dość gęste). Od razu przekładam ciasto do foremek, mniej więcej do 3/4 wysokości. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. na 30 minut. Gdy babeczki wystygną, oprószam je cukrem pudrem.
Źródło:http://sio-smutki.blogspot.com/2016/02/muffinki-kokosowe.html