Wykonanie
Gdy ma się pół godziny zaledwie na przygotowanie obiadu, jak ja - trzeba improwizować :) W czasie gdy
kuskus pęczniał zalany gorącym
bulionem warzywnym, zrobiłam potrawkę z
kurczakiem i warzywami. Zdążyłam :) Było pyszne !



Składniki:2
filety z kurczaka1 duża
cebula10
pieczarek2
marchewkipo pół zielonej i
czerwonej papryki2 ząbki
czosnkuPrzyprawy:0,5 łyżeczki
słodkiej paprykiduża szczypta
pieprzu cayenne0,5 łyżeczki suszonego
rozmarynu0,5 łyżeczki suszonego
tymianku0,5 łyżeczki
suszonego oreganosól,
czarny pieprz do smakuDodatkowo:2 łyżki
oleju do smażeniaPrzygotowanie:
Mięso kroję w kostkę, przekładam do miski. Wszystkie
przyprawy za wyjątkiem
soli mieszam i dodaję do
kurczaka, by się pokrył mieszanką, pozostawiam na kilka minut. Rozgrzewam łyżkę
oleju na patelni, szybko smażę
kurczaka - tylko na tyle, by się lekko zrumienił, z powrotem przekładam go do miski, pozostawiając tłuszcz na patelni. Wrzucam pokrojone w cieniutkie plasterki
marchewki, chwilę smażę pod przykryciem i dorzucam do miski. Smażę po kolei, dolewając ewentualnie
olej:
cebulę pokrojoną w grubą kostkę,
pieczarki w grube plasterki,
papryki w paski. Gdy warzywa są podsmażone, wszystko razem z
mięsem przekładam na patelnię, doprawiam
solą, dodaję posiekany
czosnek i na małym ogniu duszę kilka minut.Podaję z
ryżem,
makaronem lub
kaszą.Przepis autorski.
