Wykonanie
Kto nie lubi zapiekanek ? prostych, smacznych, a na dodatek pozwalających użyć wielu składników, które zostały z poprzedniego obiadu :)Mam dziś dla Was
grzybowo-
brokułowe zapiekane babeczki, które świetnie smakują i pięknie prezentują się na talerzu. Kremowe i aksamitne w środku, schowane w chrupiącej złocistej skórce, podane z
jogurtowo-
brokułowym sosem - pyszności!

Składniki na 7-8 kokilek o średnicy 8 cm:200 g.
makaronu świderkiok. 60 g.
suszonych grzybów leśnych3 duże
szalotki3
jajka1/2 szklanki
mleka150 g. tartej
mozzarellimały
brokułsól,
pieprz do smakułyżka
oleju do smażenia
masło do smarowania kokilek
bułka tarta do wysypania kokilekPrzygotowanie:
Grzyby moczę w szklance gorącej
wody przez 20 minut, po czym odcedzam i kroję w kostkę. Obrane
szalotki siekam w kostkę i smażę lekko na
oleju, dokładam
grzyby i pod pokrywką smażę ok. 10 minut. Doprawiam
solą i
pieprzem.
Brokuła dzielę na części i gotuję w oslonej wodzie ok. 5 minut ( od zagotowania się
wody), po czym odcedzam i studzę. Ścinam
ostrym nożem zielone, drobne różyczki.
Makaron gotuję prawie do miękkości, studzę, lekko siekam. Łączę go z
grzybami i
cebulą.W miseczce mieszam
jajka z
mlekiem, dodaję posiekane
brokuły i tartą
mozzarellę ( trochę zostawiam do posypania), doprawiam solidnie
solą i
pieprzem (powinna powstać dość gęsta masa).Kokilki bardzo dokładnie smaruję
masłem i wysypuję
tartą bułką. Na dno każdej wykładam do 1/3 wysokości porcję
makaronu, następnie wykładam warstwę masy jajeczno-brokułowej, znowu
makaron z
grzybami i na koniec kolejny raz masę. Posypuję
serem. Tak przygotowane kokilki wstawiam do piekarnika i w temperaturze 200 stopni piekę ok. 25 minut, aż powierzchnia zapiekanek będzie rumiana. Wyjmuję zapiekanki okrawając je nożem i odwracając.Podaję z
sosem czosnkowo-
brokułowym ( z pozostałej części
brokuła,
jogurtu i
czosnku).Przepis autorski.







