Wykonanie
Kotleciki bardzo mi przypadły do gustu, są leciuchne i delikatne, w chrupiącej, pikantnej panierce. Siekane
mięso jest wyraźniej wyczuwalne, dzięki
czemu smak sznycelków też jest konkretny i zdecydowany. Muszę przyznać, że to bardzo udana próba :)


Składniki na 10 sztuk:0,5 kg
piersi kurczaka1 mała
cebula1
jajko1-2 łyżki
bułki tartej1/2 łyżeczki suszonego
majeranku1 łyżeczka suszonego
czosnku niedźwiedziego
sól,
pieprz do smaku
olej do smażeniaPanierka :2 łyżki
wiórków kokosowych10
orzeszków ziemnych1/2 łyżeczki
pieprzu cayennePrzygotowanie:Prażę na suchej patelni wiórki i orzeszki do momentu zezłocenia. Orzeszki rozcieram w moździerzu lub bardzo drobno siekam . Mieszam dokładnie składniki panierki w miseczce.Oczyszczone
piersi kurczaka kroję w drobną kosteczkę (ok. 0,5 cm).
Cebule ścieram na tarce, dodaję do
kurczaka. Mieszam całość z
jajkiem,
bułką tartą i
ziołami, doprawiam sol i
pieprzem i pozostawiam na kilka minut. Formuję niewielkie kotleciki, obtaczam je w panierce, strzepując nadmiar i smażę je po ok. 3 minuty z obu stron na dość mocnym ogniu, po czym zmniejszam płomień i pod przykryciem pozostawiam jeszcze na patelni na kilka minut. Podaję z
ryżem i surówką.Przepis autorski.



