Wykonanie
Placuszki dzięki temu, że mają w sobie puszysty
serek są niezwykle delikatne i naprawdę pyszne. Podane z surówką będą doskonałym obiadem.Zapraszam też na równie pyszne greckie kolokito keftedes z
cukinii.



Składniki :1 duży
kalafior4
jajka150 g. puszystego
twarożku kanapkowego (naturalny)1 średnia
cebula1 łyżka
bułki tartej3 łyżki
maki ziemniaczanejsól,
pieprz do smaku
olej do smażeniaPrzygotowanie:
Jajka gotuję na twardo.
Kalafiora gotuję do miękkości w osolonej wodzie, po czym odcedzam go i lekko studzę. Siekam go nożem na malutkie kawałki, przekładam do miski, dodaję
serek, posiekane drobno
jajka i
cebulę. Doprawiam
solą i
pieprzem, dodaję
bułkę tartą i
mąkę, mieszam. Masa powinna być dość gęsta. Na rozgrzaną patelnię z
olejem wykładam łyżką porcje ciasta i smażę na dość silnym ogniu na rumiano z obu stron, przekładając placuszki płaską
łopatką. Uwaga - dość mocno pryskają :)Podaję gorące z
pomidorkami koktajlowymi lub surówką.Przepis autorski.





