ßßß Cookit - przepis na Chleb pszenny z makiem i amarantusem ( tostowy na drożdżach)

Chleb pszenny z makiem i amarantusem ( tostowy na drożdżach)

nazwa

Wykonanie

Już nastał najwyższy czas na kolejny domowy chleb. Tym razem upiekłam pszenny, delikatny z chrupiącymi ziarnkami maku i amarantusa.
Składniki na keksówkę 12 x 32 cm:
3 szklanki mąki pszennej typ 750
1 płaska łyżka cukru
1,5 łyżeczki soli
50 g. świeżych drożdży
1/2 szklanki oleju
1 jajko
do 3/4 szklanki ciepłej wody
3 łyżki maku + do posypania
5 łyżek amarantusa + do posypania
masło do posmarowania formy
mleko do posmarowania ciasta
Przygotowanie:
Drożdże mieszam z cukrem, łyżką mąki i 2-3 łyżkami wody na gładką pastę, odstawiam w ciepłe miejsce na 15 minut do wyrośnięcia. Do dużej miski wsypuję mąkę, mak i amarantus, dodaję jajko, sól i wyrośnięte drożdże, wyrabiam ciasto przez kilka minut, po czym dolewam olej. Ciasto jest dość miękkie. Wyrabiam je jeszcze ok. 5 minut, po czym odstawiam ciasto na pół godziny, przykryte ściereczką. Powinno podwoić swoją objętość.
Podłużną blaszkę smaruję dokładnie masłem, dno posypuję makiem, a boki amarantusem.
Wyrośnięte ciasto przekładam na stolnicę i zagniatam chwilę,by je odgazować,podsypując mąką. Formuję podłużny wałek i przekładam do formy, odstawiam na 15 minut, po czym gdy urośnie ostrym nożem głęboko nacinam chlebek wzdłuż. Smaruję powierzchnię mlekiem, posypuję makiem i amarantusem, wstawiam do piekarnika nagrzanego do 210 stopni na ok. 45 minut.
Przepis autorski.
Źródło:http://sio-smutki.blogspot.com/2014/08/chleb-pszenny-z-makiem-i-amarantusem-na.html