Wykonanie
Już nastał najwyższy czas na kolejny domowy
chleb. Tym razem upiekłam pszenny, delikatny z chrupiącymi ziarnkami
maku i
amarantusa.



Składniki na keksówkę 12 x 32 cm:3 szklanki
mąki pszennej typ 7501 płaska łyżka
cukru1,5 łyżeczki
soli50 g. świeżych
drożdży1/2 szklanki
oleju1
jajkodo 3/4 szklanki ciepłej
wody3 łyżki
maku + do posypania5 łyżek
amarantusa + do posypania
masło do posmarowania formy
mleko do posmarowania ciastaPrzygotowanie:
Drożdże mieszam z
cukrem, łyżką
mąki i 2-3 łyżkami
wody na gładką pastę, odstawiam w ciepłe miejsce na 15 minut do wyrośnięcia. Do dużej miski wsypuję
mąkę,
mak i
amarantus, dodaję
jajko,
sól i wyrośnięte
drożdże, wyrabiam ciasto przez kilka minut, po czym dolewam
olej. Ciasto jest dość miękkie. Wyrabiam je jeszcze ok. 5 minut, po czym odstawiam ciasto na pół godziny, przykryte ściereczką. Powinno podwoić swoją objętość.Podłużną blaszkę smaruję dokładnie
masłem, dno posypuję
makiem, a boki
amarantusem.Wyrośnięte ciasto przekładam na stolnicę i zagniatam chwilę,by je odgazować,podsypując
mąką. Formuję podłużny wałek i przekładam do formy, odstawiam na 15 minut, po czym gdy urośnie
ostrym nożem głęboko nacinam chlebek wzdłuż. Smaruję powierzchnię
mlekiem, posypuję
makiem i
amarantusem, wstawiam do piekarnika nagrzanego do 210 stopni na ok. 45 minut.Przepis autorski.





