Wykonanie
To ciasto spełnia wszystkie warunki, jakie ciasto spełniać powinno: jest słodkie, z
owocami i bardzo
CZEKOLADOWE !Łatwe do przygotowania nawet dla osób, które uważają, że nie potrafią piec, więc serdecznie je polecam. Można upiec je z innymi
owocami, ale dla mnie smak
śliwek i ich lekka kwaskowatość dodaje pikanterii
czekoladzie prawie jak
chili :)



Składniki na blaszkę 15 na 20 cm:1 tabliczka
czekolady deserowej3
jajka2 łyżki
jogurtu greckiego2 pełne łyżeczki
proszku do pieczenia1 szklanka
mąki pszennej1/2 szklanki
cukru pudru1/2 kostki miękkiego
masła1 łyżka
kakaoszczypta
soli10 - 15 dojrzałych, czerwonych
śliwekkawałek
masła do wysmarowania foremki
bułka tarta do posypania foremkiPrzygotowanie:
Czekoladę rozpuszczam w miseczce umieszczonej na rondelku z gotującą się
wodą tak, by jej dno nie dotykało powierzchni wrzątku.
Jajka ucieram z
cukrem pudrem, dodaję
jogurt,
sól,
kakao,
masło i
proszek do pieczenia i
mąkę, dokładnie ucieram na bardzo gładką masę.Dodaję rozpuszczoną
czekoladę ciągle miksując. Pozbawiam
śliwki pestek, kroję je na ćwiartki. Blaszkę smaruję
masłem, oprószam
bułką,wykładam połowę ciasta i
śliwek. Przykrywam pozostałym
ciastem, układam na wierzchu
śliwki. Piekę ok. godziny w temperaturze 180 stopni C.Po wystudzeniu posypuję pudrem.Przepis autorski.






