Wykonanie
Kupiłam dziś piękny,
młody zielony groszek; tuż obok niego pęczniała z dumy
fasolka szparagowa - nie mogłam się i jej oprzeć. Stały się więc podstawą mojej pysznej sałatki, w której znalazły się jeszcze
soczewica i
żurawina, i
suszone pomidory, i
młoda marchew. Wszystko cudowne w smaku, kolorowe i jędrne. Wspaniała przekąska :)


Składniki na 2 porcje:20 strączków
groszku10 strączków
żółtej fasolki szparagowej3 łyżki
zielonej soczewicy1
młoda marchewkagarść
suszonej żurawiny2
suszone pomidory w
olejuSos :2 łyżki
oliwy1 łyżeczka
białego octu winnegoduża szczypta
cukru i
soli1 łyżka
wody mineralnejPrzygotowanie:
Groszek,
fasolkę i
soczewicę gotuję w oddzielnych naczyniach ( w lekko osolonej wodzie, a
marchewkę ugotowałam razem z
fasolką szparagową ). Po ugotowaniu:
fasolkę kroję w 3 cm kawałki,
groszek wyłuskuję,
marchewkę obieram i kroję w cienkie ukośne plasterki.
Pomidory kroję w paseczki. Składniki sosu mieszam w zakręconym słoiczku (energicznie potrząsając). Układam warzywa:
soczewicę,
groszek, pokrojoną
fasolkę i
pomidory, posypuję
żurawiną, polewam sosem.Przepis autorski.

