Wykonanie
Składniki20 g świeżych
drożdży (lub 1 czubata łyżeczka suszonych instant)1 łyżeczka
cukru400 g
mąki pszennej1 łyżeczka
soli6 kawałków
suszonych pomidorów w
oliwie350 g
wody mineralnej niegazowanejPrzygotowanie
Drożdże rozpuścić w 3 łyżkach
wody z dodatkiem
cukru.
Mąkę przesiać do dużej miski, dodać
sól, pokrojone na kawałeczki
suszone pomidory i
drożdże, wszystko wymieszać łyżką. Następnie wlać
wodę mineralną i wymieszać łyżką (ciasto będzie rzadkie). Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 2 godziny do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto wymieszać łyżką, aby znów opadło. Do środka piekarnika wstawić garnek żaroodporny (bez przykrycia) o średnicy około 20 - 24 cm. Nastawić piekarnik na maksymalną temperaturę (około 245 stopni C) i nagrzewać go razem z garnkiem.Gdy piekarnik (i garnek!) będą już bardzo gorące, wlać ciasto z miski do garnka, wyskrobując je łyżką. Wsunąć z powrotem do piekarnika i piec bez przykrycia przez 5 minut, następnie przykryć garnek pokrywą i piec przez 25 minut.Po tym czasie zdjąć pokrywę i piec
chleb przez kolejne 20 minut (mniej więcej w połowie tego czasu kładę na
chlebie kawałek folii aluminiowej aby wierzch się nie zaczął czernić).Wyjąć z piekarnika i po 10 minutach wyłożyć na kratkę do ostudzenia. Do
chleba z
suszonymi pomidorami pasować będzie pasta z
tuńczyka.WskazówkiPodobny
chleb można zrobić bez dodatków lub zastąpić
suszone pomidory pokrojonym i podsmażonym
boczkiem lub mieszanką różnych rodzajów
sera, a nawet
orzechów włoskich i
rodzynek.

