Wykonanie
Kilkudniowa wizyta u Rodziców wiązała się ściśle z pysznym jedzeniem, więc zamierzam przez kilka dni skupić się na owocach i warzywach ;) Co mnie zresztą w najmniejszym stopniu nie martwi, bo zawsze powtarzam, że wolę je niż
mięso. Dzisiejsza
sałatka jest świeżutka, chrupiąca i kolorowa. Bardzo smaczna i lekka.



Składniki na 2 osoby:1 mała
cukinia1/2
żółtej papryki1 czerwony
pomidor1 kulka (100 g)
mozzarelliłyżka wiórków z
sera długodojrzewającegołyżka
kiełków brokułakilka listków świeżej
bazyliisuszone
płatki chili do posypaniaSos:1 łyżeczka
musztardy miodowej3 łyżki
oliwy2 łyżki
wody mineralnej1 łyżeczka
białego octu winnegoszczypta
soliszczypta
cukruPrzygotowanie:Wszystkie składniki sosu przekładam do małego słoiczka i potrząsając energicznie mieszam,aż się połączą w aksamitny sos.Umytą
cukinię kroję w cieniutkie, ukośne plastry. Z
papryki wykrawam miąższ, prowadząc nóż równolegle do deski.
Pomidora dzielę na ćwiartki, usuwam gniazda nasienne i kroję go w paseczki.
Mozzarellę kroję w półplastry.Układam warzywa
rzędami, polewam sosem, posypuję
serem i
kiełkami. Lekko oprószam
chili.Przepis autorski.

