Wykonanie
Pin It

Dzisiaj kolejna ( wczoraj
pisałam o
kapuście sałatkowej) nowość w moim warzywnym menu, zakupiona oczywiście w moim ulubionym gospodarstwie Państwa Majlertów na warszawskiej Białołęce ! Oto
brokuł łodygowy :-) Szczerze powiedziawszy, to pierwszy raz w życiu się z nim zetknęłam... Ta odmiana nie nadaje się do jedzenia na surowo, należy ją zblanszować lub podsmażyć na patelni, tak jak
szpinak. Myślę, że tę odmianę
brokuła można wykorzystać do dań podobnie jak
szpinak. Na pewno pyszny byłby jako nadzienie do wytrawnej tarty z
serem pleśniowym. Piekłam taką ostatnio ze
szpinakiem .Składniki dla 2 osób:1/2 opakowania
brokuła łodygowego2 kulki
mozzarellikilka
pomidorków koktajlowych czerwonych i żółtych
płatki chilioliwa z oliwek EV
ocet balsamicznysólświeżo zmielony
pieprz
Wykonanie:
Brokuły płuczemy i blanszujemy w parowniku przez 5 minut. Następnie przelewamy je zimną
wodą, osuszamy i układamy na talerzu.
Mozzarellę kroimy w plastry, układamy na brokułach, na wierzchu układamy przekrojone na pół
pomidorki. Całość skrapiamy
oliwą i
octem, posypujemy pokruszonymi
płatkami chili,
solą i
pieprzem.