Wykonanie
Dżem, a właściwie powidła z
cebuli bardzo pozytywnie zaskakują. Są świetnym dodatkiem do
serów i
wędlin, zresztą wspaniale smakują samodzielnie. Duszona
cebula nabiera
słodyczy i chrupkości, a całość nieco dymnego charakteru.A jeśli macie ochotę na inną wersję , zapraszam też na : chutney z
czerwonej cebuli lub
cebulę z
jabłkiem i
pomarańczą



Składniki :4
cebule10 wędzonych
śliwek30 g.
masła1 łyżka
oleju2 łyżki ciemnego
cukru ( dark muscovado)1 płaska łyżka
miodu1 łyżka czerwonego
octu winnego1/3 łyżeczki suszonego
majerankusól do smakuPrzygotowanie:Obrane
cebule kroję w cieniutkie piórka, wędzone
śliwki w bardzo cienkie plasterki. W rondlu z grubym dnem rozpuszczam
masło z olejem i
cukrem, przekładam
cebulę, lekko
solę i pod przykryciem na niewielkim ogniu smażę, aż się zeszkli i lekko zrumieni. Dodaję
miód i
śliwki, smażę razem ok. 30 minut, po czym dolewam
ocet, doprawiam
majerankiem i ewentualnie jeszcze
solą. Duszę jeszcze 20-30 minut, aż cały sos się zredukuje, a
cebula ściemnieje.Przepis autorski.




