ßßß Cookit - przepis na Powidła z białej cebuli ze śliwkami

Powidła z białej cebuli ze śliwkami

nazwa

Wykonanie

Dżem, a właściwie powidła z cebuli bardzo pozytywnie zaskakują. Są świetnym dodatkiem do serów i wędlin, zresztą wspaniale smakują samodzielnie. Duszona cebula nabiera słodyczy i chrupkości, a całość nieco dymnego charakteru.
A jeśli macie ochotę na inną wersję , zapraszam też na : chutney z czerwonej cebuli lub cebulę z jabłkiem i pomarańczą
Składniki :
4 cebule
10 wędzonych śliwek
30 g. masła
1 łyżka oleju
2 łyżki ciemnego cukru ( dark muscovado)
1 płaska łyżka miodu
1 łyżka czerwonego octu winnego
1/3 łyżeczki suszonego majeranku
sól do smaku
Przygotowanie:
Obrane cebule kroję w cieniutkie piórka, wędzone śliwki w bardzo cienkie plasterki. W rondlu z grubym dnem rozpuszczam masło z olejem i cukrem, przekładam cebulę, lekko solę i pod przykryciem na niewielkim ogniu smażę, aż się zeszkli i lekko zrumieni. Dodaję miód i śliwki, smażę razem ok. 30 minut, po czym dolewam ocet, doprawiam majerankiem i ewentualnie jeszcze solą. Duszę jeszcze 20-30 minut, aż cały sos się zredukuje, a cebula ściemnieje.
Przepis autorski.
Źródło:http://sio-smutki.blogspot.com/2014/06/powida-z-biaej-cebuli-ze-sliwkami.html