Wykonanie
Mam dla Was dziś
karkówkę trochę inną niż zazwyczaj podaję, bo uduszoną w bardzo aromatycznym,
pomidorowym, gęstym sosie. Niech nie przerazi Was duża ilość
czosnku w przepisie - owszem, nadaje daniu charakterystyczny smak, ale cała ostrość zupełnie ginie w trakcie długiego duszenia, ustępując miejsca
słodyczy. W efekcie
mięso jest bardzo miękkie i delikatne; potrawę można zjeść zarówno z
ryżem czy
makaronem, jak i po prostu np. z
chlebkiem naan.


Składniki :1 kg
karkówki wieprzowej10 ząbków
czosnku2 łyżki
soli2 łyżki
mąki pszennejkilka łyżek
oleju do smażenia200 g.
przecieru pomidorowego2 łyżki
sosu rybnego1 łyżka ciemnego
cukru3
liście laurowe2/3 szklanki
wodyczarny mielony
pieprz do smakuPrzygotowanie:
Mięso kroję w 1,5-centymetrowe plastry.
Czosnek ucieram w moździerzu razem z
solą i nacieram każdy plaster
karkówki. Układam
mięso w misce, szczelnie przykrywam folią i odstawiam na noc do lodówki.
Mąkę przesypuję na talerz, panieruję w niej każdy kawałek
mięsa i na
oleju obsmażam z obu stron na rumiano.
Przecier pomidorowy mieszam z
sosem rybnym i
cukrem i
wodą. Na dno garnka ( grube dno) wlewam troszkę powstałego sosu, układam warstwę
mięsa, polewam sosem, układam
mięso- naprzemiennie do końca składników. Dokładam
liście laurowe, doprawiam
pieprzem i duszę pod przykryciem przez ok.półtorej godziny na niewielkim ogniu.Przepis autorski.



