Wykonanie
To łatwy sposób na bardzo aromatyczne, kruche
mięso - można je tak przygotować na patelni lub na grillu. Gęsty krem balsamico dodaje mu ciekawego smaku i lekko się karmelizuje, a
karkówka jest wyjątkowo delikatna.
Składniki :kilka kotletów z
karkówki wieprzowej2 łyżki
oleju2-3 ząbki
czosnkusól,
pieprzgęsty
ocet balsamiczny/krem balsamicoświeży
tymianekwodaPrzygotowanie :Umyte i osuszone kotlety rozbijam dość cienko, każdy oprószam
solą i
pieprzem i odstawiam w chłodne miejsce na 2 godziny. Rozgrzewam patelnię grillową z
olejem, układam kotlety i smażę je z każdej strony, aż będą rumiane. Następnie zmniejszam ogień, dodaję posiekany
czosnek i dolewam troszkę
wody, przykrywam patelnię i duszę
mięso aż będzie miękkie (ewentualnie dolewam po odrobinie
wody). Gdy jest miękkie, polewam je ciemnym
octem balsamicznym, dodaję
tymianek i na małym ogniu duszę jeszcze 10-15 minut, przewracając na obie strony, również dolewam łyżkę-dwie
wody.Przepis autorski.