Wykonanie
Moje zauroczenie
tymiankiem nie przemija - do sosu, do kotleta do grilla...
tymianek,
tymianek,
tymianek. Świeży, suszony, jaki akurat jest pod ręką - choć trzeba przyznać, że świeży ma jeszcze bardziej niesamowity aromat.
Karkówka w delikatnej marynacie z
czosnkiem, odrobiną
pieprzu cayenne (lub
ostrej papryki) i
tymiankiem. Jeśli wolicie
bardziej pikantną pieprzu dodajcie więcej. Będzie smakować najlepiej, jeśli zamarynujemy
mięso dzień lub nawet dwa dni przed planowanym grillem. Można spokojnie zrobić tonp. w piątek wieczorem, zamknąć w plastikowym pojemniku, a w sobotę lub niedzielę przed grillem nie zawracać już sobie tym głowy ;)Świeży
tymianek można zastąpić suszonym (około łyżeczki).Składniki:- ok. 1 kg
karkówki wieprzowej- 10 łyżek
oleju- pół łyżeczki
pieprzu cayenne- łyżeczka
soli- 2 - 3 ząbki
czosnku- garstka gałązek
tymiankuPrzygotowanie:1.
Olej mieszamy z
pieprzem cayenne,
solą i przeciśniętym przez praskę
czosnkiem.2. Dno pojemnika smarujemy odrobiną marynaty, układamy plaster
mięsa, a następnie ścinamy nożyczkami odrobinę
tymianku.3. Układamy plastry ściśle jeden na drugim, za każdym razem polewamy dobrze wymieszaną marynatą i ścinamy odrobinę
tymianku.4. Pieczemy na rozgrzanym grillu do uzyskania odpowiedniej miękkości.
Najlepsze efekty uzyskamy kupując oczywiście sprawdzoną
wieprzowinę z dobrego sklepu
mięsnego - paczkowane
mięso z supermarketu nie jest zazwyczaj tak soczyste, a często jeśli spojrzymy na cenę za kilogram, okazuje się, że wychodzi drożej niż w wyspecjalizowanych sklepach ;)