Wykonanie
Posmakowało nam ostatnie carpaccio z
kaparami . Świeżutka
wołowina, odpowiednio przyprawiona, smakuje naprawdę wyśmienicie. Dziś w wersji bardziej sałatkowej, z większą ilością warzyw, równie smaczna. Nie byłam dotąd fanką surowego
mięsa, tatar mnie nie zachęcał, ale zmieniam zdanie !



Składniki na 1 osobę :10 g. cieniutko pokrojonej dobrej jakości
wołowiny1
młoda, mała
cukinia1
pomidor koktajlowykilka listków
rukoli1 łyżka
octu winnego1 kromka
chleba żytniego1/3 łyżeczki suszonej wędzonej
papryki4 łyżki
oliwysól, świeżo mielony
czarny pieprzPrzygotowanie:Pokrojone cieniutko (najłatwiej to zrobić, gdy
wołowina spędzi kilkanaście minut w zamrażarce)
mięso rozwałkowuję najcieniej jak się da pomiędzy dwoma kawałkami folii spożywczej. Układam je na płaskim talerzu, rozciągając dodatkowo palcami. Umytą
cukinię obieraczką kroję w cieniutkie długie plasterki, przekładam je do miseczki, skrapiam
oliwą i
octem winnym, lekko
solę i posypuję odrobiną
pieprzu. Pozostawiam na kilka minut w takiej marynacie, po czym układam na
mięsie. Dodaję
rukolę i cieniutko pokrojonego
pomidorka, całość skrapiam
oliwą, doprawiam
solą i
pieprzem. Kromkę
chleba kroję w małe kostki, przekładam na patelnię, skrapiam
oliwą, lekko
solę - gdy się zrumienią dodaję
paprykę i jeszcze chwilę razem smażę. Przekładam na ręcznik papierowy do odsączenia, po czym posypuję
sałatkę.Przepis autorski.




