ßßß
(2 porcje)- opakowanie rukoli - ok. 200 g- 1 łyżeczka wędzonej papryki (jeśli nie mamy, może być słodka papryka)- miodowy sos vinegrette*- oliwa- sól, pieprzNastawiam piekarnik na 200 st. C.Dynię hokkaido myję, przekrawam na pół i oczyszczam z pestek. Następnie wraz ze skórą kroję na mniejsze półksiężyce.Kawałki dyni układam na wysmarowanej oliwą blaszce, posypuję je wędzoną papryką, solę, pieprzę i lekko skrapiam oliwą. Tak przygotowana dynię wkładam do piekarnika na ok. 1 godzinę. Gdyby dynia się z bardzo przypiekała, przykrywam ją folią aluminiową.Rukolę myję, suszę i większą jej część układam na talerzach. Obficie polewam ją miodowym sosem vinegrette . Następnie układam na niej upieczoną dynię. Całość skrapiam lekko oliwą i podaję ozdobione odrobiną pozostałą częścią rukoli.Pycha!* Miodowy sos vinegrette- 1 łyżka octu winnego- 3 łyżki oliwy- 1 łyżka miodu (w wersji wegańskiej - syrop z agawy)- szczypta soli morskiej- świeżo zmielony pieprzWszystkie składniki dokładnie mieszamy.
Więcej przepisów na dynię:Dynia piżmowa z miodowo-musztardowym pęczakiem i krwawnikiemKrem z żółtej cukinii i dyni