ßßß
Cookit - przepis na Królik duszony w sosie śmietanowym
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Królik duszony w sosie śmietanowym
Składniki
Królik tuszka
Bulion drobiowy
Ocet
Mąka pszenna
Smalec
Olej
Czosnek
Tymianek
Liść laurowy
Śmietana kremówka
Musztarda
Zioła
Sól
Pieprz czarny
Wykonanie
Delikatne królicze
mięso
w kremowym sosie może być alternatywą dla
kurczaka
, bo smakuje troszkę podobnie. Jest bogate w wartości odżywcze, dostarcza nam sporej ilości kwasów tłuszczowych nienasyconych.
Składniki :1
tuszka królika
1 szklanka
bulionu drobiowego
2 łyżki kremowego
octu
balsamico2 łyżki
mąki pszennej
3 łyżki
smalcu
( lub 5
oleju
)2 ząbki
czosnku
2-3 gałązki świeżego
tymianku
2
listki laurowe
1/2 szklanki słodkiej
śmietanki 30%
1 łyżeczka delikatnej, niezbyt ostrej
musztardy
( u mnie
ziołowa
)
sól
,
czarny pieprz
Przygotowanie:Umytą i dokładnie osuszoną
tuszkę królika
dzielę na równe kawałki. Oprószam je lekko
mąką
i smażę przez kilka minut na
smalcu
, aż się zrumienią, po czym polewam balsamico, lekko
solę
i dolewam
bulion
. Dodaję
liście laurowe
i zmiażdżony
czosnek
, przykrywam i duszę ok. 30-40 minut, aż
mięso
będzie zupełnie miękkie.
Śmietankę
mieszam z
musztardą
i dodaję do sosu. Doprawiam
solą
i
pieprzem
.
Mięso
podaję w sosie posypane posiekanym świeżym
koperkiem
.Przepis autorski.
Źródło:
http://sio-smutki.blogspot.com/2014/05/krolik-duszony-w-sosie-smietanowym.html
Przepisy powiązane
Soczysty schab
Soczysty schab
Szynka pieczona z liściach laurowych
Pieczarki w śmietanie
Polędwiczki w sosie chrzanowym
Składniki powiązane (0)