Wykonanie
Jadłam kiedyś w Wiedniu pyszne
ziemniaki marynowane w occie i one właśnie są inspiracją dla tej pysznej , wiosennej sałatki . Zapraszam na porcję witamin i smaku :)



Składniki na 1 osobę :2 średniej wielkości
ziemniaki1 ugotowane na twardo
jajko15
młodych listków
szpinaku5 listków
rukoliMarynata :2 ząbki
czosnku1/3 szklanki
oliwy1/3 szklanki
octu ( u mnie
ryżowy)Sos :1 łyżeczka
octu balsamico1 łyżka
oliwy1/2 łyżeczki
musztardy dijon
sól,
pieprzdo przybrania:
czarna oliwka, kilka ziarenek
granatu,
szczypiorekPrzygotowanie :Obrane
ziemniaki gotuję w osolonej wodzie do miękkości. Studzę je i delikatnie kroję na ok. 0,5 cm plastry. Układam w płaskim, szerokim pojemniku, tak by powstała jedna warstwa .W zamkniętym słoiku, potrząsając nim, mieszam
oliwę,
ocet i przeciśnięty przez praskę
czosnek, polewam powstałym sosem plastry
ziemniaków ( powinny być zanurzone), przykrywam szczelnie pojemnik i zostawiam w lodówce na minimum 3 godziny.Liście
szpinaku myję i osuszam,
jajko kroję w ćwiartki. Układam
sałatkę , doprawiam lekko
solą i
pieprzem, ozdabiam
szczypiorkiem i nasionami
granatu. Mieszam składniki sosu, polewam
sałatkę, ewentualnie skrapiam kilkoma kroplami
oliwy.Przepis autorski.

