Wykonanie
Pszenno-żytnie bułeczki zagniatane wieczorem, pieczone rano. Bardzo smaczne domowe
pieczywo, serdecznie polecam !




Składniki na 8 dużych
bułek:2,5 szklanki
mąki pszennej3/4 szklanki
mąki żytniej1 łyżka
mąki ziemniaczanej40 g.
drożdży1/2 szklanki ciepłego
mleka1/2 szklanki ciepłej
wody2
jajka1 łyżeczka
soli1 łyżka
cukru2/5 szklanki
oleju1/2 szklanki łuskanego
słonecznika + 3 łyżki do posypania3 łyżki
mleka do posmarowania
bułekPrzygotowanie :Wczoraj: Rozkruszone
drożdże mieszam z
mlekiem,
cukrem i łyżką
mąki pszennej, odstawiam w ciepłe miejsce na 15 minut. Do miski dodaję pozostałe składniki, dodaję wyrośnięte
drożdże, mieszam do połączenia się składników, zagniatam chwilę. Przekładam ciasto do natłuszczonej
olejem dużej miski, przykrywam foli aluminiową i wstawiam na noc do lodówki.Dziś: Lekko zagniatam ciasto na stolnicy, by pozbawić je gazu. Dzielę je na 4 równe części, które też dzielę na pół - i jeszcze raz na pół. Powstanie 16 kulek. Każdą kulkę formuję w wałeczek długości ok. 12 -15 cm. Dwa wałeczki splatam ze sobą w sposób pokazany na zdjęciu: przekładam końce zgodnie z ruchem wskazówek zegara. Uformowane bułeczki smaruję
mlekiem i posypuję
słonecznikiem, pozostawiam na kilka minut by się napuszyły. Piekę w temperaturze 220 stopni C. przez 15-20 minut.Przepis autorski.Jeśli zainteresował Cię ten przepis, na pewno spodobają Ci się także bułeczki
śniadaniowe





