ßßß Cookit - przepis na Bułeczki ze słonecznikiem (nocne)

Bułeczki ze słonecznikiem (nocne)

nazwa

Wykonanie

Pszenno-żytnie bułeczki zagniatane wieczorem, pieczone rano. Bardzo smaczne domowe pieczywo, serdecznie polecam !
Składniki na 8 dużych bułek:
2,5 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki mąki żytniej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
40 g. drożdży
1/2 szklanki ciepłego mleka
1/2 szklanki ciepłej wody
2 jajka
1 łyżeczka soli
1 łyżka cukru
2/5 szklanki oleju
1/2 szklanki łuskanego słonecznika + 3 łyżki do posypania
3 łyżki mleka do posmarowania bułek
Przygotowanie :
Wczoraj: Rozkruszone drożdże mieszam z mlekiem, cukrem i łyżką mąki pszennej, odstawiam w ciepłe miejsce na 15 minut. Do miski dodaję pozostałe składniki, dodaję wyrośnięte drożdże, mieszam do połączenia się składników, zagniatam chwilę. Przekładam ciasto do natłuszczonej olejem dużej miski, przykrywam foli aluminiową i wstawiam na noc do lodówki.
Dziś: Lekko zagniatam ciasto na stolnicy, by pozbawić je gazu. Dzielę je na 4 równe części, które też dzielę na pół - i jeszcze raz na pół. Powstanie 16 kulek. Każdą kulkę formuję w wałeczek długości ok. 12 -15 cm. Dwa wałeczki splatam ze sobą w sposób pokazany na zdjęciu: przekładam końce zgodnie z ruchem wskazówek zegara. Uformowane bułeczki smaruję mlekiem i posypuję słonecznikiem, pozostawiam na kilka minut by się napuszyły. Piekę w temperaturze 220 stopni C. przez 15-20 minut.
Przepis autorski.
Jeśli zainteresował Cię ten przepis, na pewno spodobają Ci się także bułeczki śniadaniowe
Źródło:http://sio-smutki.blogspot.com/2014/04/bueczki-ze-sonecznikiem-nocne.html