Wykonanie
Moje kolejne
bułki, bo spodobało mi się bardzo pieczenie domowego
pieczywa :) Przecież nie dość że smaczne to jest na pewno zdrowsze. Dziś bułeczki z przewagą
mąki gryczanej. Są bardziej kruche niż z
mąki pszennej, mają odmienny, ale bardzo ciekawy smak, pasowałyby bardzo np. do domowych hamburgerów.



Składniki na 6
bułek :3/4 szklanki
mąki gryczanej1/2 szklanki
mąki żytniej1/2 szklanki
mąki pszennej + 1 łyżeczka do
drożdży1 łyżeczka
mąki ziemniaczanej30 g. świeżych
drożdży1
jajko1/2 szklanki ciepłego
mleka + 1 łyżka do smarowania
bułek1/3 szklanki
oleju1 łyżeczka
cukru1,5 łyżeczki
soli5 łyżek łuskanej dyni2 łyżki
amarantusa do posypaniaPrzygotowanie :
Drożdże mieszam z połową
mleka,
cukrem i łyżeczką
mąki pszennej na pastę, odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 15 minut. Pozostałe suche składniki mieszam w misce, dodaję
jajko i wyrośnięte
drożdże, dodaję
mleko,
wodę i
olej i zagniatam ciasto przez kilka minut. Jeśli ciasto się zbyt klei, podsypuję lekko
mąką gryczaną. Przekładam do miski wcześniej wysmarowanej
olejem, przykrywam szczelnie folią aluminiową i odstawiam do wyrośnięcia na 4 godziny do lodówki. Wyrośnięte ciasto lekko zagniatam na podsypanej
mąką stolnicy, by pozbyć się gazów. Z całego ciasta formuję gruby wałek o średnicy ok. 6 cm, dzielę go na 6 równych części, każdy kawałek głęboko nacinam na krzyż i odkładam na pół godziny do napuszenia. Przekładam bułeczki na blachę wyłożoną papierem, smaruję
mlekiem, posypuję
amarantusem i piekę w temperaturze 220 stopni C. przez ok. 20-25 minut.Przepis autorski.







