ßßß Cookit - przepis na Bułeczki gryczane z dynią i amarantusem

Bułeczki gryczane z dynią i amarantusem

nazwa

Wykonanie

Moje kolejne bułki, bo spodobało mi się bardzo pieczenie domowego pieczywa :) Przecież nie dość że smaczne to jest na pewno zdrowsze. Dziś bułeczki z przewagą mąki gryczanej. Są bardziej kruche niż z mąki pszennej, mają odmienny, ale bardzo ciekawy smak, pasowałyby bardzo np. do domowych hamburgerów.
Składniki na 6 bułek :
3/4 szklanki mąki gryczanej
1/2 szklanki mąki żytniej
1/2 szklanki mąki pszennej + 1 łyżeczka do drożdży
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
30 g. świeżych drożdży
1 jajko
1/2 szklanki ciepłego mleka + 1 łyżka do smarowania bułek
1/3 szklanki oleju
1 łyżeczka cukru
1,5 łyżeczki soli
5 łyżek łuskanej dyni
2 łyżki amarantusa do posypania
Przygotowanie :
Drożdże mieszam z połową mleka, cukrem i łyżeczką mąki pszennej na pastę, odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 15 minut. Pozostałe suche składniki mieszam w misce, dodaję jajko i wyrośnięte drożdże, dodaję mleko, wodę i olej i zagniatam ciasto przez kilka minut. Jeśli ciasto się zbyt klei, podsypuję lekko mąką gryczaną. Przekładam do miski wcześniej wysmarowanej olejem, przykrywam szczelnie folią aluminiową i odstawiam do wyrośnięcia na 4 godziny do lodówki. Wyrośnięte ciasto lekko zagniatam na podsypanej mąką stolnicy, by pozbyć się gazów. Z całego ciasta formuję gruby wałek o średnicy ok. 6 cm, dzielę go na 6 równych części, każdy kawałek głęboko nacinam na krzyż i odkładam na pół godziny do napuszenia. Przekładam bułeczki na blachę wyłożoną papierem, smaruję mlekiem, posypuję amarantusem i piekę w temperaturze 220 stopni C. przez ok. 20-25 minut.
Przepis autorski.
Źródło:http://sio-smutki.blogspot.com/2014/04/bueczki-gryczane-z-dynia-i-amarantusem.html