Wykonanie
Marchewka- moja miłość :) Jemy ją w domu często pod przeróżnymi postaciami, zazwyczaj w pikantnej wersji. Dziś ze słodkimi
morelami i dodatkowo posypana pysznymi , chrupiącymi
płatkami owsianymi : tutaj


Składniki :4 spore
marchewki2 niewielkie
cebule6-8
suszonych moreli1 łyżka
mąki kukurydzianej2 łyżki
otrębów pszennychkilka łyżek
mleka2 łyżki
oleju1 łyżka mielonej
słodkiej paprykisól,
pieprzPrzygotowanie :Obrane
marchewki kroję w długie słupki, gotuję z niewielką ilością
soli aż będą półmiękkie. Odcedzam.
Cebulę kroję w piórka i na głębokiej patelni podsmażam przez 2-3 minuty pod przykryciem, aż
cebula zeszkli się i lekko zrumieni. Wtedy dodaję
mąkę kukurydzianą,
otręby i dorzucam
marchewkę. Mieszam, dolewam
mleko, doprawiam
solą,
pieprzem i
papryką. Dodaję posiekane w paseczki
morele i duszę mieszając jeszcze kilka minut. Podaję gorącą posypaną zieloną
pietruszką i chrupiącymi
płatkami : tutajPrzepis autorski.







Jeśli spodobał Ci się ten pomysł, może spodobają Ci się także :
marchewka z
czosnkiemmarchewka z fenkułem i świeżą
miętą