Wykonanie
Zapiekanka z
ziemniaków i fenkułu, z dodatkiem
rukoli,
bazylii,
pomidorków cherry ,
ostrej papryczki,
orzechów włoskich i
mozzarelli. Delikatna, kremowa, doskonała jako dodatek - na moim obiedzie podana z
jajkiem sadzonym.


Składniki dla 2 osób :1 kg niewielkich
ziemniaków1/2 niewielkiego fenkułu150 ml. słodkiej
śmietanki1
jajko10 listków
rukoli10 listków świeżej
bazylii2 cm. kawałek zielonej
ostrej papryczki6
pomidorków cherry50 g. startej
mozzarelli3 wyłuskane
orzechy włoskiesól,
pieprz,
chili w płatkachłyżka
oliwyPrzygotowanie :Siekam
orzechy. Obrane
ziemniaki gotuję w osolonej wodzie ok. 10 minut. Dzielę na pół. Na dno naczynia żaroodpornego leję
oliwę, układam
ziemniaki na zmianę z pokrojonym w kawałki fenkułem. Posypuję połową
mozzarelli.
Śmietanę roztrzepuję z
jajkiem, doprawiam lekko
solą i
pieprzem, wylewam na
ziemniaki . Układam listki
rukoli i
bazylii, dodaję przekrojone na pół
pomidorki, posypuję pokrojoną w bardzo cienkie plasterki papryczką, przyprószam resztą
sera i
orzechami. Doprawiam jeszcze raz leciutko
solą i
płatkami chili. Piekę pod przykryciem ok. 40 minut ( temp. 200 stopni C), po czym zdejmuję pokrywę naczynia i przez 10 minut rumienię zapiekankę.Przepis autorski.



