Wykonanie
To danie, takie zwyczajne, bardzo lubimy w moim domu. Sposób przyprawiania
mięsa chyba najbardziej tradycyjny:
sól,
czosnek,
majeranek,
liść laurowy. I do tego pieczone, chrupiące
ziemniaki, podane z kremowym, gęstym,
czosnkowym sosem .
Składniki do przygotowania
kurczaka :10 podudzi z
kurczaka5 ząbków
czosnku3
liście laurowełyżeczka
majeranku1 łyżka
soliSkładniki do przygotowania
ziemniaków :10 -15 niewielkich
ziemniaków1/2 łyżki
soli1/2 łyżeczki
majerankupieprz, suszone
chiliświeży lub suszony
rozmarynSkładniki do przygotowania sosu :3 łyżki gęstego
jogurtu ( typ grecki)2 ząbki
czosnkuszczypta
solioliwa do pieczenia
Myję
kurczaka i jeśli jest taka potrzeba, oczyszczam. Przekładam do miski.W moździerzu ucieram
czosnek,
sól,
majeranek i pokruszone
liście laurowe - na pastę.
Przyprawy przekładam do
kurczaka, wcieram dokładnie i zostawiam na minimum 3 godziny w szczelnie zakrytym naczyniu w lodówce.
Ziemniaki obieram, myję, większe kroję na pół; przyprawiam .Układam
ziemniaki razem z
kurczakiem w naczyniu żaroodpornym, skrapiam
oliwą i piekę przez ok. 1 i pół godziny w temperaturze 210 stopni C. , od czasu do czasu polewając tłuszczem z dna naczynia.
Jogurt mieszam z przeciśniętym przez praskę
czosnkiem, doprawiam
solą, dokładnie mieszam.