ßßß Cookit - przepis na Bułeczki drożdżowe.

Bułeczki drożdżowe.

Wykonanie

Takie bułki piekła moja babcia, pamiętam z dzieciństwa piękne, niewielkie kulki, rumiane i apetyczne- w sam raz na trzy kęsy ! Rosły okrągłe niczym purchawki z ciasta.... Dla mnie są niezawodne, zawsze się udają. Do szklanki mleka ! - cudowne....
Składniki na ciasto:
1 kg mąki pszennej
1 szklanka cukru
8 dag świeżych drożdży
2 szklanki ciepłego mleka
1 cukier waniliowy
1 czubata łyżka tłuszczu ( masło, margaryna, smalec)
3 jajka
2 łyżki mleka - do posmarowania przed pieczeniem + żółtko do posmarowania
2 łyżki grubego cukru- do posypania przed pieczeniem
Do nadziewania bułeczek :
dowolnie: marmolada, powidła
Przygotowanie :
Mąkę przesiewam do miski ,robię wgłębienie w środku, wkruszam do dołka drożdże, dodaję do nich 2 łyżki cukru i pół szklanki mleka , lekko mieszam z odrobiną mąki, i zostawiam w ciepłym miejscu na ok. pół godziny, aż drożdże wyrosną. Dodaję jajka, tłuszcz ,pozostałe mleko, cukier i cukier waniliowy. Mieszam. Ciasto jest dość rzadkie, początkowo klei się do ręki, ale w miarę wyrabiania jest coraz lepiej. Wyrabiam energicznie i z sercem :) przynajmniej 20 minut. Przykrywam ściereczką i znowu w ciepłym miejscu daję ciastu wyrosnąć - minimum do podwojenia objętości.
Z wyrośniętego ciasta odrywam kulki wielkości mandarynki , spłaszczam, na środek kładę łyżeczkę powideł, sklejam w kulkę i układam na wyłożonej papierem blaszce , mniej więcej co 3 cm ( nic nie szkodzi gdy w czasie pieczenia się lekko połączą). Smaruję żółtkiem z mlekiem i lekko posypuję grubym cukrem. Piekę w ok. 200 stopniach przez ok. 15 minut, aż się pięknie zrumienią.
Źródło:http://sio-smutki.blogspot.com/2014/01/bueczki-drozdzowe.html