Wykonanie
Domowe z
marmoladą najlepsze! Tym razem w wersji z
kakao. Polecam na słodkie pikniki w ogrodzie i na świeżym powietrzu.
250 g
mąki pszennej1 łyżka
kakao7 g suchych
drożdży3
żółtka (M)0,5 szklanki
mleka50 g
margaryny50 g
cukru16 g
cukru waniliowegoMarmolada wieloowocowaDo posmarowania: 1
jajko + 1 łyżka
mlekaKruszonka:55 g roztopionego
masła60 g
cukru80 g
mąki pszennejMąkę,
kakao i
drożdże mieszamy ze sobą. Dodajemy
żółtka,
cukry,
mleko i wyrabiamy ciasto. Pod koniec dolewamy roztopioną
margarynę. Wyrabiamy jednolite, gładkie ciasto. Układamy je w oprószonej
mąką misce. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1,5 godziny (żeby podwoiło objętość). Po tym czasie ciasto chwilkę wyrabiamy, dzielimy na 8 części. Z każdej formujemy kulkę, spłaszczamy, nakładamy łyżeczkę
marmolady, zlepiamy. Kulki układamy zlepieniem do dołu w foremkach silikonowych. Odstawiamy przykryte na 40 minut. Smarujemy
jajkiem z
mlekiem, posypujemy kruszonką. Pieczemy w 190*C przez 20 minut.