Wykonanie
Marzec 28, 2015 Marzec 28, 2015 Marzec 28, 2015 09:30 napisane przez
Miss BerryJeśli już słodkości, to muszą być w miarę zdrowe . Taką ostatnimi czasy mam zasadęDzisiaj na blogu ląduje przepis na przepyszną Tartę z
malinami zgodną z zasadami diety
paleo !Chrupiąca
tarta z
migdałów,
wiórków kokosowych i
daktyli z przepysznym nadzieniem z
bitej śmietanki kokosowej i
malin. Niebo w gębieStandardowo – bez grama
mąki ani
białego cukru.Ostatnio zorientowałam się, że na moim blogu pełno jest tego typu łakoci. Chyba coś w tym jest – największą frajdę sprawia mi eksperymentowanie ze zdrowymi składnikami i zamienianie ich w przepyszne desery . Poza tym, takie słodkie obiekty najfajniej jest fotografować!Pamiętajcie, że do tego przepisu potrzebne jest schłodzone
mleko kokosowe, najlepiej przez noc w lodówce. Samo wykonanie nie powinno przysporzyć większych trudnościPrzejdźmy w końcu do przepisu.
Paleo tarta z
malinami poniżej!

Author:
Miss BerryCzas przygotowania: 25 minutCzas gotowania: 10 minutW
sumie: 35 minutPorcje: 8-10SkładnikiSpód1 szklanka
migdałów (200 g)1 szklanka
wiórków kokosowych (120 g)6
daktyli (50 g)3 łyżki
kakao (ok. 25g)4 łyżki płynnego
oleju kokosowego1 łyżeczka
mioduKrem
kokosowy2 puszki
mleka kokosowegoodrobina aromatu lub ekstraktu
waniliowego1 łyżeczka ekstraktu ze
stewiimrożone lub świeże
malinyPrzygotowaniePrzygotować spód tarty: w blenderze zmiksować na bardzo drobno
migdały,
wiórki kokosowe,
daktyle kakao,
olej kokosowy i
miód. Powinniśmy otrzymać gładką, lekko klejącą kruchą masę.Otrzymaną kruchą masą wyłożyć natłuszczoną formę do tarty.Piec około 10 minut w 180 C. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostudzenia.W międzyczasie przygotować krem
kokosowy.Otworzyć schłodzone
mleko kokosowe i wybrać tylko zwartą masę pozostawiając w puszce płynną
wodę kokosową (można jej użyć później do smoothie albo deserów).Zwartą masę przełożyć do miski i ubijać jak
bitą śmietanę przez maksymalnie 5 minut.Efekty tego jak bardzo uda nam się ubić
mleko kokosowe zależą od rodzaju i
marki mleka (powinno być z jak największą zawartością tłuszczu).Pod koniec ubijania dodać ekstrakt lub
aromat waniliowy oraz ekstrakt ze
stewii.Krem
kokosowy wyłożyć na ostudzony spód tarty.Na wierzchu ułożyć mrożone lub świeże
maliny.Smacznego!Wartości odżywczeRozmiar porcji: 100 g Kalorie: 284 kcal Tłuszcze: 25 g Węglowodany: 15,6 g Błonnik: 5,8 g
Białko: 5,2 g3 . 2.2925

Kim jestem?
Miss BerryJestem
Jagoda. Studiuję, pracuję na pół etatu, prowadzę bloga kulinarnego i własne mini studio graficzne jako freelancer. Robię to, co sprawia mi przyjemność, staram się prowadzić zdrowy tryb życia, kolekcjonować szczęśliwe chwile i doceniać każde doświadczenie w życiu.Napisz do mnie