ßßß
Author: Miss BerryCzas przygotowania: 25 minutCzas gotowania: 10 minutW sumie: 35 minutPorcje: 8-10SkładnikiSpód1 szklanka migdałów (200 g)1 szklanka wiórków kokosowych (120 g)6 daktyli (50 g)3 łyżki kakao (ok. 25g)4 łyżki płynnego oleju kokosowego1 łyżeczka mioduKrem kokosowy2 puszki mleka kokosowegoodrobina aromatu lub ekstraktu waniliowego1 łyżeczka ekstraktu ze stewiimrożone lub świeże malinyPrzygotowaniePrzygotować spód tarty: w blenderze zmiksować na bardzo drobno migdały, wiórki kokosowe, daktyle kakao, olej kokosowy i miód. Powinniśmy otrzymać gładką, lekko klejącą kruchą masę.Otrzymaną kruchą masą wyłożyć natłuszczoną formę do tarty.Piec około 10 minut w 180 C. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostudzenia.W międzyczasie przygotować krem kokosowy.Otworzyć schłodzone mleko kokosowe i wybrać tylko zwartą masę pozostawiając w puszce płynną wodę kokosową (można jej użyć później do smoothie albo deserów).Zwartą masę przełożyć do miski i ubijać jak bitą śmietanę przez maksymalnie 5 minut.Efekty tego jak bardzo uda nam się ubić mleko kokosowe zależą od rodzaju i marki mleka (powinno być z jak największą zawartością tłuszczu).Pod koniec ubijania dodać ekstrakt lub aromat waniliowy oraz ekstrakt ze stewii.Krem kokosowy wyłożyć na ostudzony spód tarty.Na wierzchu ułożyć mrożone lub świeże maliny.Smacznego!Wartości odżywczeRozmiar porcji: 100 g Kalorie: 284 kcal Tłuszcze: 25 g Węglowodany: 15,6 g Błonnik: 5,8 g Białko: 5,2 g3 . 2.2925
Kim jestem?Miss BerryJestem Jagoda. Studiuję, pracuję na pół etatu, prowadzę bloga kulinarnego i własne mini studio graficzne jako freelancer. Robię to, co sprawia mi przyjemność, staram się prowadzić zdrowy tryb życia, kolekcjonować szczęśliwe chwile i doceniać każde doświadczenie w życiu.Napisz do mnie