Wykonanie
Wszystkim, którzy uwielbiają serniki dedykuję ten przepis. Nie ukrywam, że jest on dość pracochłonny i nie da się go zjeść zaraz po upieczeniu, ale czas oczekiwania rekompensuje Nam pyszny smak
toffi z nutą
orzechów i
czekolady. Idealnie nadaje się na niedziele popołudnie przy
kawie.

Składniki:(Tortownica o średnicy 15 cm)Spód:1,5 szklanki
mąki2 łyżki
cukru2 łyżki
śmietany½ kostki
masła (ewentualnie
margaryny)1i 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1
żółtkoPolewa czekoladowa2 łyżki
masła2 łyżki
kakao4 łyżki
cukru1 łyżka słodkiej
śmietany 12 % lub
mleka6 kostek
mlecznej czekoladyMożecie jeszcze dodać posiekane
orzechy wg własnego uznaniaMasa serowa:500 g.
twarogu tłustego lub półtłustego 2-krotnie zmielonego1 łyżka
cukru400g. gotowego kajmaku1
budyń o smaku
toffi2
jajka + 1
białkoPolewa orzechowa1 łyżka
miodu130 g.
orzechów włoskich75 g.
masła50 g.
cukru
Etapy przygotowania:Spód :
mąkę przesiewamy z
proszkiem do pieczenia, usypujemy kopiec, dodajemy
cukier,
śmietanę,
jajko oraz
masło. Całość wyrabiamy na stolnicy. Rozwałkować na koło i umieszczamy na spodzie tortownicy. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni i pieczemy przez 10 minut.Jeżeli nie macie czasu na pieczenie ciasta, możecie je zastąpić
spodem herbatnikowym: Będziecie do tego potrzebować ok 130 g.
herbatników i 2 czubate łyżki
masła.
Herbatniki rozdrabniamy w blenderze, dodajemy
masło i wyrabiamy ręką masę. Wykładamy na spód tortownicy i gotowe.


2.
Polewa czekoladowa:
Masło rozpuszczamy w rondelku. Dodajemy
cukier,
kakao i
czekoladę. Mieszamy do mementu rozpuszczenia składników. Dodajemy
mleko (lub
śmietanę) i odstawiamy do lekkiego wystudzenia. Kiedy już będzie gotowa wylewamy na podpieczony spód.

3. Masa serowa : Do miski wrzucamy
zmielony ser,
żółtka i
cukier. Miksujemy. Następnie dodajemy kajmak oraz
budyń toffi. Miksujemy do połączenia składników.
Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy serowej. Mieszamy i wykładamy na
polewę czekoladową. Sernik powinien sięgać mniej więcej do ¾ formy. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni i pieczemy 20 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy kolejne 20 minut.




4. Polewa orzechowa:
Miód,
cukier,
masło rozpuszczamy w rondelku. Dodajemy
orzechy i podsmażamy na małym ogniu. Wykładamy na sernik i całość wstawiamy do piekarnika na 10 minut. Pieczemy w 160 – 170 stopniach. Po wyłączeniu piekarnika dobrze jest sernik jeszcze potrzymać w piekarniku, a kiedy już delikatnie wystygnie wyciągamy go i odkładamy do całkowitego wystudzenia, najlepiej na całą noc lub dzień.




Smacznego !!