ßßß Cookit - przepis na Sernik Toffi z orzechami i polewą czekoladową

Sernik Toffi z orzechami i polewą czekoladową

nazwa

Wykonanie

Wszystkim, którzy uwielbiają serniki dedykuję ten przepis. Nie ukrywam, że jest on dość pracochłonny i nie da się go zjeść zaraz po upieczeniu, ale czas oczekiwania rekompensuje Nam pyszny smak toffi z nutą orzechów i czekolady. Idealnie nadaje się na niedziele popołudnie przy kawie.
Składniki:
(Tortownica o średnicy 15 cm)
Spód:
1,5 szklanki mąki
2 łyżki cukru
2 łyżki śmietany
½ kostki masła (ewentualnie margaryny)
1i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 żółtko
Polewa czekoladowa
2 łyżki masła
2 łyżki kakao
4 łyżki cukru
1 łyżka słodkiej śmietany 12 % lub mleka
6 kostek mlecznej czekolady
Możecie jeszcze dodać posiekane orzechy wg własnego uznania
Masa serowa:
500 g. twarogu tłustego lub półtłustego 2-krotnie zmielonego
1 łyżka cukru
400g. gotowego kajmaku
1 budyń o smaku toffi
2 jajka + 1 białko
Polewa orzechowa
1 łyżka miodu
130 g. orzechów włoskich
75 g. masła
50 g. cukru
Etapy przygotowania:
Spód : mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, usypujemy kopiec, dodajemy cukier, śmietanę, jajko oraz masło. Całość wyrabiamy na stolnicy. Rozwałkować na koło i umieszczamy na spodzie tortownicy. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni i pieczemy przez 10 minut.
Jeżeli nie macie czasu na pieczenie ciasta, możecie je zastąpić spodem herbatnikowym: Będziecie do tego potrzebować ok 130 g. herbatników i 2 czubate łyżki masła. Herbatniki rozdrabniamy w blenderze, dodajemy masło i wyrabiamy ręką masę. Wykładamy na spód tortownicy i gotowe.
2. Polewa czekoladowa: Masło rozpuszczamy w rondelku. Dodajemy cukier, kakao i czekoladę. Mieszamy do mementu rozpuszczenia składników. Dodajemy mleko (lub śmietanę) i odstawiamy do lekkiego wystudzenia. Kiedy już będzie gotowa wylewamy na podpieczony spód.
3. Masa serowa : Do miski wrzucamy zmielony ser, żółtka i cukier. Miksujemy. Następnie dodajemy kajmak oraz budyń toffi. Miksujemy do połączenia składników. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy serowej. Mieszamy i wykładamy na polewę czekoladową. Sernik powinien sięgać mniej więcej do ¾ formy. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni i pieczemy 20 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy kolejne 20 minut.
4. Polewa orzechowa: Miód, cukier, masło rozpuszczamy w rondelku. Dodajemy orzechy i podsmażamy na małym ogniu. Wykładamy na sernik i całość wstawiamy do piekarnika na 10 minut. Pieczemy w 160 – 170 stopniach. Po wyłączeniu piekarnika dobrze jest sernik jeszcze potrzymać w piekarniku, a kiedy już delikatnie wystygnie wyciągamy go i odkładamy do całkowitego wystudzenia, najlepiej na całą noc lub dzień.
Smacznego !!
Źródło:http://zycienawidelcu.pl/ciasta/sernik-toffi-z-orzechami-i-polewa-czekoladowa