ßßß
Składniki:(Tortownica o średnicy 15 cm)Spód:1,5 szklanki mąki2 łyżki cukru2 łyżki śmietany½ kostki masła (ewentualnie margaryny)1i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1 żółtkoPolewa czekoladowa2 łyżki masła2 łyżki kakao4 łyżki cukru1 łyżka słodkiej śmietany 12 % lub mleka6 kostek mlecznej czekoladyMożecie jeszcze dodać posiekane orzechy wg własnego uznaniaMasa serowa:500 g. twarogu tłustego lub półtłustego 2-krotnie zmielonego1 łyżka cukru400g. gotowego kajmaku1 budyń o smaku toffi2 jajka + 1 białkoPolewa orzechowa1 łyżka miodu130 g. orzechów włoskich75 g. masła50 g. cukru
Etapy przygotowania:Spód : mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, usypujemy kopiec, dodajemy cukier, śmietanę, jajko oraz masło. Całość wyrabiamy na stolnicy. Rozwałkować na koło i umieszczamy na spodzie tortownicy. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni i pieczemy przez 10 minut.Jeżeli nie macie czasu na pieczenie ciasta, możecie je zastąpić spodem herbatnikowym: Będziecie do tego potrzebować ok 130 g. herbatników i 2 czubate łyżki masła. Herbatniki rozdrabniamy w blenderze, dodajemy masło i wyrabiamy ręką masę. Wykładamy na spód tortownicy i gotowe.
2. Polewa czekoladowa: Masło rozpuszczamy w rondelku. Dodajemy cukier, kakao i czekoladę. Mieszamy do mementu rozpuszczenia składników. Dodajemy mleko (lub śmietanę) i odstawiamy do lekkiego wystudzenia. Kiedy już będzie gotowa wylewamy na podpieczony spód.
3. Masa serowa : Do miski wrzucamy zmielony ser, żółtka i cukier. Miksujemy. Następnie dodajemy kajmak oraz budyń toffi. Miksujemy do połączenia składników. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy serowej. Mieszamy i wykładamy na polewę czekoladową. Sernik powinien sięgać mniej więcej do ¾ formy. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni i pieczemy 20 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy kolejne 20 minut.


4. Polewa orzechowa: Miód, cukier, masło rozpuszczamy w rondelku. Dodajemy orzechy i podsmażamy na małym ogniu. Wykładamy na sernik i całość wstawiamy do piekarnika na 10 minut. Pieczemy w 160 – 170 stopniach. Po wyłączeniu piekarnika dobrze jest sernik jeszcze potrzymać w piekarniku, a kiedy już delikatnie wystygnie wyciągamy go i odkładamy do całkowitego wystudzenia, najlepiej na całą noc lub dzień.


Smacznego !!