Jeden z lepszych serników na aromatycznym orzechowym spodzie z delikatną wprost śmietankową masą, z chrupiącą bezą ,ten duet idealnie się ze sobą skomponował.Pycha!SkładnikiCiasto:200 g mąki tortowej50 g mielonych orzechów włoskich130 g masła lub margaryny100 g cukru4 żółtka1 łyżeczka proszku do pieczeniaMasa:1 kg mielonego twarogu półtłustego¾ szklanki cukru16 g cukru waniliowego6 jaj80 g masła100 g białej czekolady1 budyń śmietankowy150 ml mleka 3,2%Orzechowa beza:4 białka¾ szklanki cukru drobnego80 g mielonych orzechów włoskich1.2.MASA; Mielony twaróg miksujemy z jajkamicukrem, cukrem waniliowym oraz budyniem i mlekiem, czekoladę białą rozpuszczamy w kąpieli wodnej dodajemy do masy serowej, miksujemy całość krótko aby nie napowietrzać specjalnie masy. Wylać na kruchy spód. Włożyć do piekarnika piec 55 minut w temp 175*c.3.BEZA; Białka ubijamy na sztywno nie przerywając ucierania dodać cukier miksować do utrzymania gładkiej lśniącej masy ,wsypać zmielone orzechy, wymieszać. Na 15 minut przed końcem pieczenia wyłożyć bezę na podpieczony sernik rozsmarować delikatnie wsunąć ponownie ciasto do piekarnika aż beza będzie złocisto brązowa. Studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach.Życzę smacznego :-)