ßßß Cookit - przepis na Sernik śmietankowo -orzechowy

Sernik śmietankowo -orzechowy

nazwa

Wykonanie

Jeden z lepszych serników na aromatycznym orzechowym spodzie z delikatną wprost śmietankową masą, z chrupiącą bezą ,ten duet idealnie się ze sobą skomponował.
Pycha!
Składniki
Ciasto:
200 g mąki tortowej
50 g mielonych orzechów włoskich
130 g masła lub margaryny
100 g cukru
4 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa:
1 kg mielonego twarogu półtłustego
¾ szklanki cukru
16 g cukru waniliowego
6 jaj
80 g masła
100 g białej czekolady
1 budyń śmietankowy
150 ml mleka 3,2%
Orzechowa beza:
4 białka
¾ szklanki cukru drobnego
80 g mielonych orzechów włoskich
1.
2.
MASA; Mielony twaróg miksujemy z jajkami cukrem, cukrem waniliowym oraz budyniem i mlekiem, czekoladę białą rozpuszczamy w kąpieli wodnej dodajemy do masy serowej, miksujemy całość krótko aby nie napowietrzać specjalnie masy. Wylać na kruchy spód. Włożyć do piekarnika piec 55 minut w temp 175*c.
3.
BEZA; Białka ubijamy na sztywno nie przerywając ucierania dodać cukier miksować do utrzymania gładkiej lśniącej masy ,wsypać zmielone orzechy, wymieszać. Na 15 minut przed końcem pieczenia wyłożyć bezę na podpieczony sernik rozsmarować delikatnie wsunąć ponownie ciasto do piekarnika aż beza będzie złocisto brązowa. Studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach.
Życzę smacznego :-)
Źródło:http://waniliaikardamon.blogspot.com/2014/10/sernik-smietankowo-orzechowy.html