Wykonanie

Warto zrobić chociaż kilka słoików
ogórków konserwowych, właśnie schyłek lata to najlepsza
pora na ich przetwarzanie. Są niezastąpionym dodatkiem tradycyjnej sałatki jarzynowej,
sosu tatarskiego. Pracy przy nich niewiele, a w zimie jak znalazł. Kupuję również gotowe
ogórki konserwowe, są naprawdę smaczne, a dodatek
octu powoduje, iż informacja na etykiecie nie zaskakuje nas nieproszonymi dodatkami. Oprócz samodzielnie zamarynowanych kupuję również gotowe, ponieważ mój M. pochłanie je w ilościach hurtowych, tak że każda zrobiona prze ze mnie ilość byłaby ani tak niewystarczająca.Prezentowane
ogórki przygotowałam wg przepisu z "Nowej kuchni śląskiej" i są po prostu rewelacyjne, dlatego dzielę się przepisem. Zalewa jest tak pyszna jak najlepsza sklepowa, ale wyróżnia je niezwykła chrupkość. Tę super chrupkość zawdzięczają dodatkowi
chrzanu. Wydawałoby się, że to niezastąpiony dodatek do kiszeniaków, a tu proszę i w marynowanych sprawdził sie idealnie.

Składniki na 4 słoiki a`750 ml :1 kg średnich
ogórkówsuszony kopermarchew,
chrzan,
czosnekliść laurowy,
ziele angielskie,
gorczyca1 l
wody3 dkg
soli (2 płaskie łyżki)5 dkg
cukru (4 płaskie łyzki)3/4 szklanki
octu 10%Wykonanie:
ogórki namoczyć w zimnej wodzie, przynajmniej kilka godzin, a najlepiej przez całą noc. To najlepsza metoda nie tylko na pozbycie się zanieczyszczeń, ale przywrócenie im jędrościwymoczone, umyte
ogórki, małe lub średniej wielkości (10 cm) ciasno ułożyć w wyparzonych w słoikach. Dodać do każdego słoika kawałek
marchewki, gałązkę suchego
kopru, ząbek
czosnku, kawałek
chrzanu, mały
liść laurowy, pół łyżeczki
gorczycy i kilka kulek
ziela angielskiegoodmierzyć 1 l
wody na zalewę i zagotować, dodając 3 dkg
soli i 5 dkg
cukru. Odstawić, dodać 3/4 szklanki
octu, zalać
ogórki. Zakręcić słoiki, ustawić w kociołku z ciepłą
wodą, pasteryzować 10 minut w temperaturze bliskiej wrzenia. Przy mniejszych ogórkach czas pasteryzacji należy skrócić. Wyjąć gorące słoiki, ostudzić poza kociołkiemUwagi: oprócz aromatu
przyprawy dzięki właściwościom bakteriobójczych mają znaczenie utrwalające. Całkowite przesiąknięcie
ogórków składnikami zalewy następuje po upływie kilku tygodniUDANYCH
PRZETWORÓW!