Wykonanie

Sezona na
kurki rozpoczęty, ale szybko się skończy, więc nie marnujmy czasu. Zakupiłam większą ilość
kurek i codziennie delektujemy się nowym daniem z udziałem tych pysznych
grzybów. Nie robaczywieją, są twarde i odporne za zepsucie, świetnie przechowują się w lodówce - nawet do tygodnia. Uwielbiam wszystkie
grzyby, ale
kurki są najwykwintniejsze w smaku, dla mnie to arystokracja grzybowa. Mają również delikatny zapach, przypominajacy zapach
moreli.Czy wiesz, że
grzyby zawierają witaminy B1 nie mniej niż ziarna zbóż, zaś
kurki są rekordzistą w tym zakresie i mogą się równać z
drożdżami piekarskimi. Oprócz wielu cennych mikroelementów, zawierają sporo
jodu.Dzisiejsze naleśniki
szpinakowe nie tylko cieszą oko i pięknie wyglądają, a podane z sosem
kurkowym w delikatnym sosie
śmietanowym smakują bardzo wytwornie. To propzycja na wyjątkowy obiad lub kolację.Składniki na naleśniki ( 8 dużych) :


150 g
mąki orkiszowej jasnej100 ml
mleka150 ml
wody mineralnej + trochę2
jajkaszczypta
soli100 g
szpinaku mrożonego lub świeżego
masło ghee do smażeniaSkładniki na sos
kurkowy:300 g
kurek1
cebulamasło ghee150-200 ml
śmietany kremówkisól,
pieprzkoperekWykonanie:
szpinak zmiksować z
mlekiem do momentu otrzymania gładkiego, zielonego koloru bez widocznych grudek
szpinaku. Dodać resztę składników i wymieszać mikserem na gładką masę bez grudek. Odstawić na 30 minut. Jeśli trzeba dodać jeszcze odrobinę
wody. Następnie upiec naleśniki
kurki wypłukać w wodzie z
solą. Instruktaż znajdziesz tutaj . Osuszyć na papierowym ręczniku.
Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na
maśle ghee, następnie dodać
kurki i poddusić razem przez kilka minut do odparowania
wody. Wlać
śmietanę kremówkę na patelnię, przykryć pokrywką i dusić
kurki przez następne kilka minut. Na końcu posolić i dodać
pieprzpodawać gorące naleśniki z sosem
kurkowymSMACZNEGO !