Wykonanie
Sezon na
kurki trwa od czerwca. Są to bardzo popularne
grzyby w polskiej kuchni. Zachwycają wyrazistym, bardzo delikatnym smakiem i cudnym
pomarańczowym kolorem. Nigdy nie są robaczywe i stosunkowo trwałe oraz bardzo łatwo je znaleźć w leśnej ściółce dzięki żywej, pomarańczowej barwie.Wszystkie
grzyby są doskonałym uzupełnieniem zdrowej, zbilansowanej diety. Zawierają niewielkie ilości, ale za to cennych dla naszego zdrowia minerałów i mikroelementów.
Kurka jest rekordzistką w zawartości witaminy B1, bo ilość ta jest porównywalna z ilością występujacą w drożdżach piekarskich. Oprócz wielu innych witamin dostarczy nam również sporo witaminy D.
Schab podany ze
śmietanowo -
kurkowym sosem smakuje doskonale. To na pewno najsmaczniejsze letnie wydanie
schabu.Składniki:
60-70 dkg
schabu250-350 g
kureksól,
pieprz2 - 3 łyżki
masła ghee150 - ml
śmietany kremówki1
cebulakoperek2 łyżki
mąki1 łyżeczka
soku z cytryny-opcjonalnieWykonanie:umyte
mięso pokroić w cienkie 1-1,5-cm plastry. Rozbić tłuczkiem z obu stron, posolić, oprószyć
pieprzem. Obtoczyć w
mące i obsmażyć na rumiano z obu stron na
maśle ghee lub
olejukurki wypłukać, by pozbyć się piasku, oczyścić z listków i igieł. Przepis na błyskawiczne oczyszczenie
kurek polecam tutaj . Większe
grzyby pokroić na mniejsze kawałki, małe pozostawić w całości, ewentualnie obciąć końcówki nóżekobraną, pokrojaną w kostkę
cebulkę zeszklić na
maśle, dodać oczyszczone, pokrojone
kurki i dusić, aż
woda wyparuje z patelnizalać podduszone
kurki śmietaną kremówką. Dołożyć obsmażone kotlety i dusić do miękkości około 20 minutpodawać posypane
koperkiem. Ewentualnie dodać
sól i
pieprzŻYCZĘ SMACZNEGO !UWAGI: Jeśli pominiesz
cebulę, potrawa będzie równie smaczna. Jeśli lubisz można do
cebulki dodać ząbek
czosnku. Nie dodawałam, by nie zdominował bardzo delikatnego smaku
grzybków.