ßßß Cookit - przepis na Schab w sosie kurkowym

Schab w sosie kurkowym

nazwa

Wykonanie

Sezon na kurki trwa od czerwca. Są to bardzo popularne grzyby w polskiej kuchni. Zachwycają wyrazistym, bardzo delikatnym smakiem i cudnym pomarańczowym kolorem. Nigdy nie są robaczywe i stosunkowo trwałe oraz bardzo łatwo je znaleźć w leśnej ściółce dzięki żywej, pomarańczowej barwie.
Wszystkie grzyby są doskonałym uzupełnieniem zdrowej, zbilansowanej diety. Zawierają niewielkie ilości, ale za to cennych dla naszego zdrowia minerałów i mikroelementów. Kurka jest rekordzistką w zawartości witaminy B1, bo ilość ta jest porównywalna z ilością występujacą w drożdżach piekarskich. Oprócz wielu innych witamin dostarczy nam również sporo witaminy D.
Schab podany ze śmietanowo - kurkowym sosem smakuje doskonale. To na pewno najsmaczniejsze letnie wydanie schabu.
Składniki:
60-70 dkg schabu
250-350 g kurek
sól, pieprz
2 - 3 łyżki masła ghee
150 - ml śmietany kremówki
1 cebula
koperek
2 łyżki mąki
1 łyżeczka soku z cytryny-opcjonalnie
Wykonanie:
umyte mięso pokroić w cienkie 1-1,5-cm plastry. Rozbić tłuczkiem z obu stron, posolić, oprószyć pieprzem. Obtoczyć w mące i obsmażyć na rumiano z obu stron na maśle ghee lub oleju
kurki wypłukać, by pozbyć się piasku, oczyścić z listków i igieł. Przepis na błyskawiczne oczyszczenie kurek polecam tutaj . Większe grzyby pokroić na mniejsze kawałki, małe pozostawić w całości, ewentualnie obciąć końcówki nóżek
obraną, pokrojaną w kostkę cebulkę zeszklić na maśle, dodać oczyszczone, pokrojone kurki i dusić, aż woda wyparuje z patelni
zalać podduszone kurki śmietaną kremówką. Dołożyć obsmażone kotlety i dusić do miękkości około 20 minut
podawać posypane koperkiem. Ewentualnie dodać sól i pieprz
ŻYCZĘ SMACZNEGO !
UWAGI: Jeśli pominiesz cebulę, potrawa będzie równie smaczna. Jeśli lubisz można do cebulki dodać ząbek czosnku. Nie dodawałam, by nie zdominował bardzo delikatnego smaku grzybków.
Źródło:http://frosch.blogspot.com/2014/07/schab-w-sosie-kurkowym.html