Wykonanie
Kurki i wszystkie inne
grzyby to prawdziwy atut polskiej kuchni. Zbieranie ich na stałe wpisało się w polską tradycję. Czy
grzyby są zdrowe? Na pewno dają mnóstwo przyjemności naszym podniebieniom, a czy są zdrowe przeczytajcie co na ten temat pisze ojciec Klimuszko, tutaj: klik . Cichuto
powiem, że są bardzo zdrowe.
Kurka o pięknej pomarańczowej barwie to potoczna nazwa pieprznika jadalnego. Występuje na terenie całego
kraju w lasach iglastych, na piaszczystych, kwaśnych glebach.
Kurki jak wszystkie
grzyby mają dużo
wody, nieco tłuszczu i
białka. Obecne w nich witaminy: z grupy B, C, D, E, oraz mineraly: wapń,
fluor, jod i potas występują w nielicznych ilościach.Łatwo i ze smakiem poddają się duszeniu, smażeniu, zapiekaniu, marynowaniu, nic tylko kupić koszyczek
pomarańczowych grzybków i zajadać się ze smakiem.Dopóki nie znałam patentu na czyszczenie
kurek z drobinek piasku, nie często gościły u mnie te smaczne
grzyby. Bo chyba właśnie to głównie odstrasza ich nabywców. Otóż należy
grzyby kilkakrotnie zanurzyć w ciepłej wodzie z dodatkiem
soli. Robię to na sitku do płukania
owoców. Po kilkakrotnym zanurzeniu, ze zdumieniem zobaczysz, że cały piasek z
kurek osiadł na dnie naczynia, po prostu w czarodziejski sposób spadł z
grzybów. Nie obawiaj się, że
kurki namokną
wodą. Świeżym, jędrnym
kurkom ten zabieg w żaden sposób nie zaszkodzi.UWAGA: nie moczymy
kurek w wodzie. Nie ma takiej potrzeby, wystarczy kilka ruchów sitkiem góra- dół. Nie jest również konieczna gorąca
woda, tylko ciepła jest wystarczająca.Akcję jednak należy przeprowadzić dość sprawnie. Takie czary-mary. Opłukane
grzyby przesypać na papierowy ręcznik, żeby obeschły.Jak je przyrządzić? Mają wyjątkowy aromat i smak, także najprościej jak się da, żeby go nie zagłuszyć. Wyjątkowo dobrze
smakowo "zgadzają" się ze
śmietaną i
koperkiem. I tak właśnie je przyrządziłam i bardzo polecam, bo smakowaly wybornie!
Składniki na 2 porcje:400-500 g
kurek1
cebula2 łyżki
masła ghee
sól,zielony
koperek - dużokubeczek
śmietany kremówki1 łyżka
soku z cytrynyWykonanie:Na patelni rozpuścić
masło, wsypać pokrojoną w drobną kostkę
cebulę. Nie rumienić jej, tylko zeszklić.Opłukane
kurki, te większe pokroić na mniejsze kawałki. Ja pokroiłam także wszystkie nóżki. Do
cebuli dołożyć
kurki i dusić pod przykryciem 10-15 minut. Skropić
sokiem z cytryny, oprószyć
pieprzem. Uwaga! Nigdy nie solimy
kurek w trakcie duszenia, bo staną się twarde i gorzkie, robimy to tuż przed podaniem.Pod koniec dodać
śmietanę - ilość wg uznania, chwilę razem przesmażyć, żeby sos się zagęścił. Ze słodką
śmietanką są wyjątkowo pyszne, ale kwaśną oczywiście też możesz podać. Sos połączyć z
koperkiem i
solą. Gotowe do podania! Życzę smacznego!