Wykonanie
Będąc na zakupach w markecie, kupiłam tackę boczniaków. Były w rozsądnej cenie i choć jeszcze nie miałam pomysłu na to jak je wykorzystać, po włączeniu kanału kuchni +, przyszło olśnienie.Tam co prawda były wykorzystane shitake, ale mój zamiennik był strzałem w 10.Polecam, bo to
grzyb hodowlany, w Polsce ogólnie dostępny.

Składniki na farsz:25 dag boczniaków1
filet z kurczaka ( około 20-25 dkg3 liście
kapusty pekińskiej100 ml
śmietany kremówki1
cebula2 łyżki
masła + 1 łyżka
oleju1 łyżka
mąkisól i
pieprz do smakugarść
koperkuSkładniki na omlet:3
jajka3 łyżki
mleka3 łyżeczki
mąkiszczypta
soliolej do smażeniaWykonanie:Boczniaki umyć, osuszyć i pokroić w kostkę, podobnie postąpić z filetem i
cebulą. Na patelni rozgrzać
olej , dorzucić
masło i kawałki
kurczaka. Smażyć do momentu, aż się lekko zarumienią. Dodać
cebulę, boczniaki i dusić pod przykryciem około 15 minut. Na koniec dodać pokrojoną cieniutko
kapustę,
śmietanę połączoną z
mąką i poddusić jeszcze przez 5 minut. Doprawić
solą,
pieprzem i pokrojonym
koperkiem. OdstawićDo miseczki wsypać łyżeczkę
mąki,
mleko i 2 utarte
żółtka. Połączyć ze sobą.
Białka ubić ze
solą na sztywno, dodać do masy i delikatnie całość rozmieszać.Rozgrzać patelnię, wlać łyżkę
oleju i połowę masy na omlety. Smażyć z obu stron po około 2 minuty aż się zarumienią. Przy obracaniu omleta na drugą stronę użyłam pokrywki.Farsz podgrzać i wypełnić nim omlety. Udekorować
koperkiem i natychmiast podawać. Smacznego.