ßßß Cookit - przepis na Omlet z boczniakami i kurczakiem

Omlet z boczniakami i kurczakiem

nazwa

Wykonanie

Będąc na zakupach w markecie, kupiłam tackę boczniaków. Były w rozsądnej cenie i choć jeszcze nie miałam pomysłu na to jak je wykorzystać, po włączeniu kanału kuchni +, przyszło olśnienie.Tam co prawda były wykorzystane shitake, ale mój zamiennik był strzałem w 10.Polecam, bo to grzyb hodowlany, w Polsce ogólnie dostępny.
Składniki na farsz:
25 dag boczniaków
1 filet z kurczaka ( około 20-25 dkg
3 liście kapusty pekińskiej
100 ml śmietany kremówki
1 cebula
2 łyżki masła + 1 łyżka oleju
1 łyżka mąki
sól i pieprz do smaku
garść koperku
Składniki na omlet:
3 jajka
3 łyżki mleka
3 łyżeczki mąki
szczypta soli
olej do smażenia
Wykonanie:
Boczniaki umyć, osuszyć i pokroić w kostkę, podobnie postąpić z filetem i cebulą. Na patelni rozgrzać olej , dorzucić masło i kawałki kurczaka. Smażyć do momentu, aż się lekko zarumienią. Dodać cebulę, boczniaki i dusić pod przykryciem około 15 minut. Na koniec dodać pokrojoną cieniutko kapustę, śmietanę połączoną z mąką i poddusić jeszcze przez 5 minut. Doprawić solą, pieprzem i pokrojonym koperkiem. Odstawić
Do miseczki wsypać łyżeczkę mąki, mleko i 2 utarte żółtka. Połączyć ze sobą.
Białka ubić ze solą na sztywno, dodać do masy i delikatnie całość rozmieszać.
Rozgrzać patelnię, wlać łyżkę oleju i połowę masy na omlety. Smażyć z obu stron po około 2 minuty aż się zarumienią. Przy obracaniu omleta na drugą stronę użyłam pokrywki.
Farsz podgrzać i wypełnić nim omlety. Udekorować koperkiem i natychmiast podawać. Smacznego.
Źródło:http://gosiazwrocka.blogspot.com/2014/03/omlet-z-boczniakami-i-kurczakiem_24.html