Wykonanie
Szybki obiad z
filetów kurczaka podsmażonych z
cebulą,
czosnkiem i
imbirem, a następnie duszonych w kremowym sosie z
mleka kokosowego.
Pierś z kurczaka przygotowana w ten sposób jest przepyszna, cudownie mięciutka, z dużą ilością bardzo aromatycznego sosu.
Imbir dodaje pikanterii potrawie, ale dodatek
mleczka kokosowego ją łagodzi. Danie pozostaje w klimatach azjatyckich, dokładnie dominuje w nim nuta indyjska. Proste, smaczne, szybkie, danie będzie gotowe zanim
ryż się ugotuje. Gorąco polecam!
Składniki:600 g
filetu z kurczaka1
cebula1 ząbek
czosnku2 czubate łyżki posiekanego
imbiru1/2
cytryny-bio2-3 łyżki neutralnego
oleju1/2 łyżeczki kuminu2 łyżki
koncentratu pomidorowego300-400 ml
mleczka kokosowego1 łyżeczka
miodusólWykonanie:
piersi z kurczaka umyć, osuszyć, następnie pokroić w 2-cm kostkę.
Cebulę,
czosnek i
imbir obrać.
Cebulę pokroić w piórka, a
czosnek i
imbir w drobną kostkę.
Cytrynę umyć, zesterem ściąć paseczki i drobno pokroić. Wycisnąć
sok z cytrynykurczaka,
cebulę,
czosnek,
imbir, 1 łyżkę
soku z cytryny, kumin,
pieprz cayenne i 1 łyżkę
oleju dokładnie wymieszaćresztę
oleju rozgrzać na patelni i
mięso kurczaka podsmażyć 5-6 minut. Dodać
przecier pomidorowy, wymieszać i krótko poddusić. Podlać
mlekiem kokosowym i dusić pod przykryciem następne 4-5 minut. Sos doprawić
pieprzem cayenne,
sokiem z cytryny,
miodem,
solą i kuminem. Można ewentualnie dodać
chili. Serwować z
ryżem basmatiSMACZNEGO !