Wykonanie
Jak jest
mleko kokosowe to i musi być pyszny, orientalny
kurczak.Kruchy, lekko pikantny... pachnący
imbirem,
kokosem i
cytryną.Podałam z
ryżem i świeżym
ogórkiem skropionym
sokiem cytrynowym. Bardzo dobre, lekkie danie.
Proporcja na dwie osoby:- 1 duży
filet z kurczaka- 1 średnia
cytryna- świeży kawałek
imbiru długości ok. 4 cm ( 2 + 2 cm)- 1/2
papryczki chili ( jeżeli lubicie bardzo ostre dania -
dajcie całą)- 400-500 ml
mleka kokosowego (klik)- 3 ząbki
czosnku- łyżka
miodu- łyżka
oleju-
sól( do przygotowania tej potrawy najlepsza będzie patelnia typu wok, jeżeli takiej nie posiadamy użyjmy rondla z szerokim dnem)Najpierw przygotowujemy
mięso:
Kurczaka pokroić w zgrabne kawałki, Zetrzeć połowę
imbiru.
Cytrynę należy sparzyć i obrać jak
jabłko (starajmy się obrać bez białej , gorzkawej "podskórki").Obraną skórkę zostawić, sok wycisnąć do miseczki.Kawałki
kurczaka posolić, dodać starty
imbir, sok z połowy
cytryny i
olej. Odstawić na 20 minut.Papryczkę pokroić w paseczki,
czosnek w plasterki a pozostały
imbir przekroić na 3 części.Wok rozgrzać ( lub rondel o szerokim dnie- im szersze dno tym szybciej płyn odparuje). Kiedy zbliżymy rozpostartą dłoń do powierzchni patelni mamy poczuć dużą falę ciepła:)Na patelnię wrzucamy
kurczaka, bardzo szybko się obsmaży, następnie dodajemy
skórkę cytryny, przekrojony
imbir. Smażymy chwilę z
kurczakiem. Dokładamy
czosnek,
chili,
miód i zalewamy całość
mlekiem kokosowym. Czekamy aż odparuje 3/4 płynu. Dodajemy pozostały
sok z cytryny. Gotujemy jeszcze 2 minuty. Wyjmujemy kawałki
imbiru i
skórkę cytrynową. Gotowe.Potrawę wykonujemy na pełnym ogniu, dlatego wraz z zamarynowaniem
kurczaka zajmuje nam najwyżej 30 minut .