Bardzo proste i szybkie ucierane ciasto z wiśniami. Ciasto jest pyszne,mięciutkie, bardzo puchate i sprężyste.Tak samo świeże i na drugi dzień. Dzięki sporemu dodatkowi amaretto ma wspaniały migdałowy aromat. Świetny przepis na wykorzstanie wiśni z kompotu. Następna próba ciasta z serii bezcukrowej, po serniku (przepis tutaj) i próba bardzo udana. Spokojnie w ciastach ucieranych cukier można zastąpić ksylitolem. Ciasto cieszyło się takim wzięciem, że piekłam je dwa razy z rzędu. Polecam !Składniki na blaszkę 42x29 cm:2 słoiki z wiśniami a`680g (waga wiśni 350 g x 2 )100 g orzechów laskowych-opcjonalnie350 g mąki orkiszowej jasnej3 łyżeczki proszku do pieczenia250 g miękkiego masła180 g ksylitolu (lub cukru)szczypta soli5 jajek M120 ml amaretto (lub mleko z olekiemmigdałowym)2 łyżki cukru pudruSkładniki na kruszonkę:150 g mąki orkiszowej150 g ksylitolu lub cukru100 g mielonych orzechów laskowych80 g masłaWykonanie:włączyć piekarnik i nastawić na 180`Codcedzić wiśnie z kompotu i pozostawić na sitku, by dobrze obciekłyorzechy laskowe grubo posiekać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczeniamąkę, ksylitol (cukier), mielone orzechy i masło rozetrzeć między palcami przygotowując w ten sposób kruszonkęmasło i cukier ze szczyptę soli ubić na puszystą masę ręcznym mikserem około 5 minut. Dodawać po jedynym jajku i za każdym razem ubijać przez pół minuty. Wmieszać partiami mąkę z amarettociasto wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wyrównać wierzch szpatułką i równomiernie na cieście rozłożyć odsączone wiśnie. Posypać posiekanymi orzechami laskowymi (dodatek tych orzechów można ewentualnie pominąć ponieważ powtarzają się w kruszonce), a na wierzchu rozłożyć równomiernie kruszonkępiec w 180`C 35 minut, do zrumienienia kruszonkistudzić na kratcepo wystudzeniu można posypć cukrem pudrem lub zmielonym w młynku ksylitolemŻYCZĘ SMACZNEGO!