ßßß Cookit - przepis na Ucierane ciasto z wiśniami, amaretto i orzechową kruszonką

Ucierane ciasto z wiśniami, amaretto i orzechową kruszonką

nazwa

Wykonanie

Bardzo proste i szybkie ucierane ciasto z wiśniami. Ciasto jest pyszne,mięciutkie, bardzo puchate i sprężyste.Tak samo świeże i na drugi dzień. Dzięki sporemu dodatkowi amaretto ma wspaniały migdałowy aromat. Świetny przepis na wykorzstanie wiśni z kompotu. Następna próba ciasta z serii bezcukrowej, po serniku (przepis tutaj) i próba bardzo udana. Spokojnie w ciastach ucieranych cukier można zastąpić ksylitolem. Ciasto cieszyło się takim wzięciem, że piekłam je dwa razy z rzędu. Polecam !
Składniki na blaszkę 42x29 cm:
2 słoiki z wiśniami a`680g (waga wiśni 350 g x 2 )
100 g orzechów laskowych-opcjonalnie
350 g mąki orkiszowej jasnej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
250 g miękkiego masła
180 g ksylitolu (lub cukru)
szczypta soli
5 jajek M
120 ml amaretto (lub mleko z olekiem migdałowym)
2 łyżki cukru pudru
Składniki na kruszonkę:
150 g mąki orkiszowej
150 g ksylitolu lub cukru
100 g mielonych orzechów laskowych
80 g masła
Wykonanie:
włączyć piekarnik i nastawić na 180`C
odcedzić wiśnie z kompotu i pozostawić na sitku, by dobrze obciekły
orzechy laskowe grubo posiekać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia
mąkę, ksylitol (cukier), mielone orzechy i masło rozetrzeć między palcami przygotowując w ten sposób kruszonkę
masło i cukier ze szczyptę soli ubić na puszystą masę ręcznym mikserem około 5 minut. Dodawać po jedynym jajku i za każdym razem ubijać przez pół minuty. Wmieszać partiami mąkę z amaretto
ciasto wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wyrównać wierzch szpatułką i równomiernie na cieście rozłożyć odsączone wiśnie. Posypać posiekanymi orzechami laskowymi (dodatek tych orzechów można ewentualnie pominąć ponieważ powtarzają się w kruszonce), a na wierzchu rozłożyć równomiernie kruszonkę
piec w 180`C 35 minut, do zrumienienia kruszonki
studzić na kratce
po wystudzeniu można posypć cukrem pudrem lub zmielonym w młynku ksylitolem
ŻYCZĘ SMACZNEGO!
Źródło:http://frosch.blogspot.com/2015/02/ucierane-ciasto-z-wisniami-i-amaretto.html