Wykonanie

Naleśniki to jedna ze smaczniejszych propozycji na poniedziałkowy obiad. Bardzo łatwe do przygotowania, super smaczne i mają jeszcze jedną dodatkową zaletę - naleśniki można usmażyć na zapas i przechowywać w lodówce, a odsmażane są jeszcze smaczniejsze. Dzisiejsze są w całości z
mąki orkiszowej i podane z
musem jabłkowym oraz
jogurtem greckim. Można dodatkowo wypełnić je
białym serem, by danie było bardziej syte, a w wersji deserowej podać z
bitą śmietaną.

Składniki na ciasto naleśnikowe:1,5 szklanki
mąki orkiszowej 6302
jajka1 szklanka
mleka1 niecała szklanka
wody mineralnej1 łyżeczka
cukru1 łyżka
masła lub
oleju1/3 łyżeczka
soliSkładniki na
mus jabłkowy:3
jabłka100 ml
soku jabłkowegoDodatkowo:200 ml
śmietany kremówki1 łyżka
rumu50 g
czekoladylistki
mięty do przybraniaWykonanie:przesiać
mąkę do miski, wbić
jajka i cały czas ubijając stopniowo dodawać
mleko z
wodą, po czym przykryć i pozwolić mu przez co najmniej godzinę odpocząć. Pęczniejąca
mąka sprawi, że staje się ono gęstsze, dlatego przed smażeniem dobrze jest ciasto jeszcze raz dokładnie wymieszać i ewentualnie skorygować ilość płynuprzed smażeniem patelnię silnie rozgrzać, przetrzeć skórką
słoniny lub pędzelkiem zanurzonym w płynnym
maśle. Wylać porcję ciasta, rozprowadzić kolistym ruchem po całej patelni i smażyć do zrumienienia z obydwu stron
jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne, rozdrobnić. W rodelku
jabłka zalać
sokiem jabłkowym i dusić do miękkości około 15 minut. Zblendowac na gładkie pureekilka kostek
czekolady umieścić w kąpieli
wodnej z kilkoma łyżkami
śmietany kremówki i rozpuścićnaleśniki dowolnie złożone podawać z
musem jabłkowym i
jogurtem polane stopioną
czekoladąŻYCZĘ SMACZNEGO!