Wykonanie

Zapraszam na pyszne risotto, tym razem z zielonym orkiszem, zamiast
ryżu (Grünkern) w roli głównej. Zielonego orkiszu nie może zabraknąć w zdrowej kuchni. Wegeterianie i weganie znają doskonale te smaczne ziarenka o słodko-
orzechowym smaku. Ziarno zielonego orkiszu zbierane jest w fazie dojrzałości
mlecznej, posiada już wszystkie składniki odżywcze, a jeszcze niewiele
skrobii, zatem i niewiele kalorii. Dzisiejsze risotto: zielony orkisz z
ananasem,
marchewką,
porem i
orzechami nerkowca smakuje doskonale. Danie bardzo proste do przygotowania, jestem pewna, że podbije
kubki smakowe niejednego mięsożercy. Zapraszam do przepisu.Składniki:

300 g ziaren zielonego orkiszu1
cebulka1 ząbek
czosnku100 ml
białego wina-opcjonalnie
bulionu warzywnego2
marchewki1/2
pora1/2
ananasaokoło 100 g
orzechów nerkowca2 łyżki
masłaokoło 100 g startego
parmezanuWykonanie:zielony orkisz opłukać na sicieobrać
cebulę i
czosnek. Pokroić w drobną kostkę. Na rozgrzanej patelni zeszklić
cebulę z
czosnkiem, dodać orkisz, obsmażyć, posolić przyprawić
pieprzem, podlać
winem. Gdy
wino odparuje dolewać porcjami
bulion warzywny. Gotować do miękkości około 30 minut w międzyczasie obrać
marchew i pokroić w drobną kostkę. Po 20 minutach dodać do gotującego się risotta.
Pora umyć i pokroić w drobne krążki.
Ananasa obrać, usunąć głąb i pokroić w kostkę.
Pora i
ananasa dodać do risotta 5 minut przed końcem gotowania
orzechy posiekać i skarmelizować na patelni na 1 łyżce
masła z 1 łyżką
cukru. Resztę
masła i
parmezanu wmieszać do risotta i serwowaćŻYCZĘ SMACZNEGO!