Wykonanie

Tym razem jako bazy użyłam
kaszy jęczmiennej (która zwykle występuje u nas w zupie, a nie jako główne danie); ugotowałam ją w
bulionie. Warzywa wcześniej zostały nieco podsmażone, a na końcu całe danie posypałam świeżo startym
parmezanem i
pietruszką zieloną.Składniki:1.5 szkl
kaszy jęczmiennej (suchej)3 szkl
bulionu warzywnego (użyłam kostki eko)1
cebula, pokrojona w
pióra1
papryka czerwona, pokrojona w plastryok. 25 dag
pieczarek, pokrojonych w plastry2-3 ząbki
czosnku, zmiażdżone (lub więcej/mniej według uznania)1-2 łyżki
masła sklarowanego
pietruszka zielona, posiekanaświeżo starty
parmezanprzyprawy:
sól morska,
pieprz,
sos sojowyKaszę ugotowałam w
bulionie warzywnym. Doprawiłam
sosem sojowym i
pieprzem. Odstawiłam.Na patelni rozpuściłam
masło sklarowane, na którym zeszkliłam
cebulę. Następnie dodałam
pieczarki, a po chwili
paprykę. Pod koniec dodałam
czosnek. Doprawiłam
solą i
pieprzem. Przełożyłam do naczynia żaroodpornego; na wierzch przełożyłam ugotowaną
kaszę jęczmienną.Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (z termoobiegiem) na ok. 20-25 minut.