ßßß Cookit - przepis na Zapiekanka z kaszy jęczmiennej

Zapiekanka z kaszy jęczmiennej

nazwa

Wykonanie

Tym razem jako bazy użyłam kaszy jęczmiennej (która zwykle występuje u nas w zupie, a nie jako główne danie); ugotowałam ją w bulionie. Warzywa wcześniej zostały nieco podsmażone, a na końcu całe danie posypałam świeżo startym parmezanem i pietruszką zieloną.
Składniki:
1.5 szkl kaszy jęczmiennej (suchej)
3 szkl bulionu warzywnego (użyłam kostki eko)
1 cebula, pokrojona w pióra
1 papryka czerwona, pokrojona w plastry
ok. 25 dag pieczarek, pokrojonych w plastry
2-3 ząbki czosnku, zmiażdżone (lub więcej/mniej według uznania)
1-2 łyżki masła sklarowanego
pietruszka zielona, posiekana
świeżo starty parmezan
przyprawy: sól morska, pieprz, sos sojowy
Kaszę ugotowałam w bulionie warzywnym. Doprawiłam sosem sojowym i pieprzem. Odstawiłam.
Na patelni rozpuściłam masło sklarowane, na którym zeszkliłam cebulę. Następnie dodałam pieczarki, a po chwili paprykę. Pod koniec dodałam czosnek. Doprawiłam solą i pieprzem. Przełożyłam do naczynia żaroodpornego; na wierzch przełożyłam ugotowaną kaszę jęczmienną.
Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (z termoobiegiem) na ok. 20-25 minut.
Źródło:http://tysiacsmakow.blogspot.com/2015/06/zapiekanka-z-kaszy-jeczmiennej.html