Wykonanie

Scones - bardzo często pojawiają się przepisy na te "
dziwne", jak dla mnie bułeczki. Gdy znalazłam przepis na scones z
mąką orkiszową i dodatkiem
płatków owsianych, pomyślałam,
czemu nie i zrobiłam je wiedziona ciekawością.
Bułki z proszkiem do pieczenia? Tak, to niewątpliwie ich największa zaleta, bo odpada czas oczekiwania na wyrośnięcie bułeczek. Robi się je błyskawicznie, szybko rosną, szybko się pieką. I tak samo szybko należy je zjeść. Jednak nie gorące, bo przekrojone gorące są glinaste, a zimne już są niesmczne. Najsamczniejsze są letnie, lekko chrupiące. Przyznam jednak szczerze, że jestem mocno zaskoczona ich popularnością. Mnie nie uwiodły. Bułeczki uratowało przepyszne smarowidło - masełko
dyniowe - przepis tutaj . Z samym
masłem też smakują nieźle.

Skladniki na 10 sztuk:400 g
mąki orkiszowej pełnoziarnistej+
mąka do podsypania1 opakowanie
proszku do pieczenia3/4 łyżeczki
soli3
jajka-M100 g miękkiego
masła250
naturalnego jogurtu120 g
płatków owsianychszczypta
cukruWykonanie:

wymieszać
mąkę z
proszkiem do pieczenia,
solą i szczyptą
cukru. Dodać 2
jajka, 100 g
masła i zagnieść. Dodać
jogurt oraz 100 g
płatków owsianych i zagniatać do uzyskania gładkiego ciastaciasto na podsypanym
mąką blacie rozwałkować dość grubo, bo na około 2,5 cm. Wycinać foremką o przekroju 7 cm kółka i odkładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia z pozostałego
jajka odzielić
żółtko i rozmieszać je z 1 łyżką
wody. Posmarować bułeczki i posypać resztą
płatków owsianychpiec w 200`C na średniej
szynie około 15 minut, do zezłoceniaserwować letnie np.z
masełkiem dyniowymSMACZNEGO!