Wykonanie
Najlepsze są
ciastka, które nie sprawiają kłopotu podczas wykonania, są chrupiące, smaczne i może nawet zdrowe (?). Takie właśnie upiekłam ostatnio i już je polubiłam, nie tylko pod względem
smakowym, ale również dlatego, że można wymyślać niezliczoną ilość ich wersji. Dziś podstawowa. Przepis od mojej znajomej, krąży od kuchni do kuchni, na skrawkach papieru, zapisany, gdzieś w pośpiechu na kolanie.2 i 3/4 szklanki
płatków owsianych1 szklanka
mąki (wzięłam orkiszową, ale oczywiście każda inna się nadaje)200 g miękkiego
masła1
jajko2/3 szklanki
cukrucukier waniliowy3/4 łyżeczki
proszku do pieczneiaszczypta
soliWszystkie składniki umieścić w misce, wyrobić na gładką masę (można za pomocą miksera, ja wyrobiłam ręką), uformować małe kulki, spłaszczyć je i umieścić na blasze wyłożonej papierem do piecznia. Piec ok. 15 minut w temperaturze ok. 180 ˚C.Doskonale nadają się na śniadanie, również w pracy. Z dodatkiem
jogurtu i ulubionego
dżemu, smakują wyśmienicie.