Wykonanie
Szparagi to idealne warzywo do promocji zdrowia, okazują się bowiem prawadziwą skarbnicą dobroczynnych składników. Więcej o ich właściwościach zdrowotnych przeczytasz tutaj: klik .Po raz pierwszy udało mi się upolować fioletowe
szparagi. Muszę przyznać, że pośród innych warzyw wygladały zjawiskowo.Fioletowe
szparagi są odmianą bardzo rzadko spotykaną w handlu, gdyż po prostu trudniej je wyhodować. Kolor
szparagów zależy bowiem od stopnia nasłonecznienia warzywa podczas wzrastania. Gdy jest ono duże otrzymuje się
szparagi zielone, jeśli uprawy okryje się specjalnymi kopcami, wówczas otrzymuje się
szparagi białe, zaś fioletowe są formą pośrednią. Czasem 1-2 dni w uprawie decydują o ich wybarwieniu. Fioletowy
szparag ma śliczną ciemno-fioletową główkę i łodygę o fioletowo-purpurowej lub fioletowo-zielonej barwie.Fioletowa barwa chroni
szparagi przed szkodliwym promieniowaniem
słonecznym UV. Ta substancja chroni nie tylko
szparagi, ludzi również. A dzieje się to za sprawą antocyjanów, dobroczynnych substancji z fioletowym barwnikiem, który ma silne działanie antynowotworowe.Fioletowe
szparagi oprócz antocyjanów zawieraja całe multum witamin i składników mineralnych.Jak smakują?Są lekko pikantne, o delikatnie
orzechowym smaku i słodsze od białych. Wymagają obierania przed spożyciem tak jak białe
szparagi. Jednak po obraniu nic nie
tracą ze swych wartości zdrowotnych. Najwięcej ich zawierają delikatne główki i są też najzdrowsze z całego
szparaga. Dlatego nigdy nie powinny zostać rozgotowane, a w trakcie gotowania główki
szparagów powinny wystawać ponad
wodę.Zapraszam na prawdziwą ucztę smaków. Fioletowe
szparagi z ziołowymi naleśnikami, okraszone
cytrynowym masłem, a całość zwieńczona kilkoma platrami dobrej
surowej szynki.

Składniki na 2 porcje:100 g
mąki180-200 ml
mleka1
jajko L50-60 g łyżka rozpuszczonego
masłasólzioła: łyżki posiekanego
szczypiorku +
oregano +
mięta500 g
szparagów1 łyżka
soku z cytryny50 g
surowej szynki Parma lub SerranoWykonanie:
mąkę,
mleko,
jajko,
sól i łyżkę rozpuszczonego
masła wymieszać na gładką masę bez grudek. Odstawić na 10 minut.umyć, osuszyć i posiekać
zioła. Wymieszać z
ciastem naleśnikowym
szparagi umyć pod zimną, bieżącą
wodą. Następnie obrać, zaczynając od nasady główki kierując się ku dołowi. Po obraniu odłamać twardą końcówkę. Gotować 7 minut w wodzie z dodatkiem 1 łyżeczki
soli i 1 łyżeczki
cukru z przygotowanego ciasta naleśnikowego upiec 4 naleśniki. Przykryć i trzymać w cieple (na patelni przykrytej folią lub w piekarniku nastawionym na 50°C)pozostałe
masło wymieszać na patelni z 1 łyżką
soku z cytryny, lekko posolić na talerzu ułożyć naleśniki ze
szparagami, przybrać plasterkami
szynki. Skropić
masłem cytrynowym i przybrać
ziołami wg upodobaniaŻYCZĘ SMACZNEGO!