Wykonanie

Szarlotka to pochodzący z Francji wyrób cukierniczy, składający się z ciasta kruchego lub półkruchego oraz
owoców. Nadzienie oprócz
jabłek mogą stanowić
gruszki,
brzoskwinie lub
morele. Jeśli ktoś się dalej zastanawia szarlotka, czy jabłecznik, ma już odpowiedź, bo nasz polski jabłecznik to ciasto, które w swoim składzie ma wyłącznie
jabłka.Ciasto o nazwie charlotte russe stworzył specjalnie dla Aleksandra I francuski cukiernik
Maria-Antoine Careme. Nazwę swą zawdzięcza księżnej Charlotcie szwagierce imperatora, późniejszej carycy.Dzisiejsza szarlotka ma wyjątkowy smak. Sprawił to dodatek obłędnie aromatycznej
pigwy, która nie tylko nadała szarlotce wyjątkowej nuty smakowej, ale także bardzo ją uszlachetniła. Kruche ciasto jest również wyjątkowe, a to dzięki użyciu specjalnej
mąki do kruchych ciast - czyli krupczatce (500). Ta szarlotka jest wspaniala, bardzo polecam na sobotnio-niedzielne co nieco do
kawy.Składniki na kruchy spód :

250 g
mąki krupczatki125 g zimnego
masła50 g
cukru1 łyżka
cukru waniliowego1
jajko1
żółtko1 szczypta
soliSkładniki na nałożenie:700-800 g
jabłeksok z 1/2
cytryny2 łyżki
cukru1 łyżeczka
cynamonuotarta skórka z 1
cytryny1 łyżka
masła - opcjonalnie1/2 słoika
dżemu z
pigwyWykonanie:zagnieść składniki na kruche ciasto. Zawinąć w folię i odstawić do lodówki na 30 minut. Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a bok foremki wysmarować
masłem. Włączyć piekarnik, nastawiając na 180°C.
jabłka umyć, obrać, pokroić na ćwiartki usuwając gniazda nasienne. Ćwiartki
jabłek pokroić w cienkie plasterki i skropić
sokiem z cytryny by nie ściemniały. Umieścić w płaskim rondlu, zasypać
cukrem dodać
cynamon i skórkę otartą z
cytryny, przesmażyć kilka minut, aż
jabłka puszczą sok. Odstawić do wystudzenia2/3 ciasta rozwałkować na omączonym blacie o 2 cm większym niż dno formy. Przełożyć na wałku do foremki. Wykleić
ciastem dno formy i uformować dookoła rant. Ponakłuwać ciasto wiedelcem. Wyłożyć podsmażone
jabłka. Resztę ciasta rozwałkować na 1-2 cm paseczki i ułożyć na jabłkach na kształt kratki. Paski z ciasta posmarować 1 łyżką roztopionego
masła.piec w 180°C 45 minut. Studzić na kratce. Przed podaniem posypać
cukrem pudremŻYCZĘ SMACZNEGO !