ßßß Cookit - przepis na Naleśniki orkiszowo-gryczane z serowo-chałwowym nadzieniem i pomarańczą

Naleśniki orkiszowo-gryczane z serowo-chałwowym nadzieniem i pomarańczą

nazwa

Wykonanie

Zapraszam na naleśniki orkiszowo-gryczane. Bardzo delikatne, super smaczne i pomimo dodatku mąki gryczanej, bez charakterystycznego gryczanego posmaku. Przyznam, zrobiłam naleśniki z samej mąki gryczanej, ale nie zachwyciły mnie, ani strukturą ciasta, ani smakiem. Te natomiast polecam, bo są naprawdę pyszne. A farsz, jeśli lubisz chałwę po prostu Cię zachwyci. Chałwową słodycz przełamuje sos z orzeżwiającymi filecikami z pomarańczy. Naleśniki zniknęły w oka mgnieniu, ledwie zdążyłam pstryknąć dwie fotki. Prawdziwe słodkie pyszności.
Składniki na ciasto naleśnikowe - cieniutkie 12 sztuk :
1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej
1/2 szklanki mąki gryczanej
3/4 szklanki mleka
3/4 szklanki gazowanej wody mineralnej
2 jajka
1/3 łyżeczki soli
1 łyżka oleju
1 łyżka masla ghee do smażenia
Chałwowe nadzienie do naleśników:
250 g twarożku lub jogurtu greckiego
2 łyżki tahini
2 łyżki miodu lub cukru
kilka kropli esencji waniliowej
Sos pomarańczowy z filetami z pomarańczy:
2 pomarańcze + sok z pomarańczy
1-2 łyżki cukru
1 łyżka Cointreau
1 łyżka masla
Wykonanie:
Przygotować ciasto na naleśniki. Przesiać obie mąki do miski, wbić jajka. Cały czas mieszając dolewać po trochę wody wymieszanej z mlekiem i dokładnie wymieszać. Całość mieszam trzepaczką balonową. Można oczywiście użyć miksera. Odstawić przynajmniej na 1 godzinę. Przed smażeniem ciasto ponownie dokładnie wymieszać, ewentualnie dolać płynu. Mieszać również ciasto przed każdorazowym wylaniem na patelnię.
Przygotować nadzienie. Do twarożku dodac 2 łyżki tahini, miód, ewentualnie kilka kropli aromatu waniliowego. Wymieszać i odstawić. Zamiast sera można spokojnie użyć jogurtu, który po dodaniu tahini lekko zgęstnieje i będzie miał konsystencję twarożku.
Usmażyć 12 cienkich naleśników, każdorazowo smarując patelnię cieniutko masłem ghee lub olejem.Usmażone naleśniki składać w stos i trzymać w cieple.
Przygotowanie sosu pomarańczowego. Pomarańcze obkroić nożem zbierając całą białą skórkę. Nad miseczką wycinać kolejno segmenty pomarańczy z pomiędzy białych błonek. Po wyfiletowaniu pomarańczy wycisnąć resztę soku. Tak samo postąpić z drugą pomarańczą. Cały sok zachować. Na patelni skarmelizować 2 łyżki cukru, dodać filety z pomarańczy, następnie sok i likier. Przesmażyć kilka minut, lekko odparowując sos z nadmiaru wody. Na końcu dodać łyżke masła, a sos stanie się aksamitnie gładki i leciutko się zagęści.
Usmażone naleśnki smarować masą serowo-chałwową. Składać dowolnie lub zwijać w ruloniki. Polać gorącym sosem z filetami pomarańczowymi i podawać.
ŻYCZĘ SMACZNEGO !
Źródło:http://frosch.blogspot.com/2014/03/nalesniki-orkiszowo-gryczane-serowo.html