Wykonanie

Zapraszam na naleśniki orkiszowo-gryczane. Bardzo delikatne, super smaczne i pomimo dodatku
mąki gryczanej, bez charakterystycznego gryczanego posmaku. Przyznam, zrobiłam naleśniki z samej
mąki gryczanej, ale nie zachwyciły mnie, ani strukturą ciasta, ani smakiem. Te natomiast polecam, bo są naprawdę pyszne. A farsz, jeśli lubisz
chałwę po prostu Cię zachwyci.
Chałwową słodycz przełamuje sos z orzeżwiającymi filecikami z
pomarańczy. Naleśniki zniknęły w oka mgnieniu, ledwie zdążyłam pstryknąć dwie fotki. Prawdziwe słodkie pyszności.Składniki na ciasto naleśnikowe - cieniutkie 12 sztuk :1 szklanka
mąki orkiszowej pełnoziarnistej1/2 szklanki
mąki gryczanej3/4 szklanki
mleka3/4 szklanki gazowanej
wody mineralnej2
jajka1/3 łyżeczki
soli1 łyżka
oleju1 łyżka
masla ghee do smażenia
Chałwowe nadzienie do naleśników:

250 g
twarożku lub
jogurtu greckiego2 łyżki tahini2 łyżki
miodu lub
cukrukilka kropli esencji waniliowejSos
pomarańczowy z filetami z
pomarańczy:2
pomarańcze + sok z
pomarańczy1-2 łyżki
cukru1 łyżka Cointreau1 łyżka
maslaWykonanie:Przygotować ciasto na naleśniki. Przesiać obie
mąki do miski, wbić
jajka. Cały czas mieszając dolewać po trochę
wody wymieszanej z
mlekiem i dokładnie wymieszać. Całość mieszam trzepaczką balonową. Można oczywiście użyć miksera. Odstawić przynajmniej na 1 godzinę. Przed smażeniem ciasto ponownie dokładnie wymieszać, ewentualnie dolać płynu. Mieszać również ciasto przed każdorazowym wylaniem na patelnię.Przygotować nadzienie. Do
twarożku dodac 2 łyżki tahini,
miód, ewentualnie kilka kropli
aromatu waniliowego. Wymieszać i odstawić. Zamiast
sera można spokojnie użyć
jogurtu, który po dodaniu tahini lekko zgęstnieje i będzie miał konsystencję
twarożku.Usmażyć 12 cienkich naleśników, każdorazowo smarując patelnię cieniutko
masłem ghee lub
olejem.Usmażone naleśniki składać w stos i trzymać w cieple.Przygotowanie sosu
pomarańczowego.
Pomarańcze obkroić nożem zbierając całą białą skórkę. Nad miseczką wycinać kolejno segmenty
pomarańczy z pomiędzy białych błonek. Po wyfiletowaniu
pomarańczy wycisnąć resztę soku. Tak samo postąpić z drugą
pomarańczą. Cały sok zachować. Na patelni skarmelizować 2 łyżki
cukru, dodać filety z
pomarańczy, następnie sok i
likier. Przesmażyć kilka minut, lekko odparowując sos z nadmiaru
wody. Na końcu dodać łyżke
masła, a sos stanie się aksamitnie gładki i leciutko się zagęści.Usmażone naleśnki smarować masą
serowo-
chałwową. Składać dowolnie lub zwijać w ruloniki. Polać gorącym sosem z filetami pomarańczowymi i podawać.ŻYCZĘ SMACZNEGO !