Wykonanie
Daktyle -
owoce palmy Phenix zaliczane są do najstarszych drzew na świecie, uprawiane już 4000 lat p.n.e.
Daktyle są źródłem
cukrów i naturalnych salicylanów, działających jak aspiryna.
Daktyle zawierają witaminy: A, C, B1, B2, PP, potas, żelazo, fosfor i magnez. Dzięki zawartości sporej ilości błonnika zapobiegają zaparciom, obniżają poziom
cukru we
krwi i cholesterolu, łagodzą objawy manopauzy ( obecność boru! ).Wykazują działanie przeciwbólowe, przeciwzapalne i przeciwzakrzepowe, a dzięki zawartości antyoksydantów wzmacniają organizm przeciwko niektórym chorobom.Zalecane są osobom z nadciśnieniem tętniczym ze względu na zawartość potasu.Są bogate w
cukry proste ( 73 g/100 g ), które są natychmiast wchłaniane przez organizm, dlategosą doskonałym źrodłem energii dla sportowców. Ponadto uzupełniają niedobory glikogenu w
wątrobie i mięśniach. Wartość energetyczna
daktyli jest większa niż ta sama ilość
mięsa wołowego,
kurczaka,
chleba czy
ryżu.Te wartości
daktyli sprawiają, że ich dodatek do
śniadaniowej owsianki czy
musli, zamienia tak ważny poranny posiłek w bardzo energetyczny, smaczny i oczywiście bardzo zdrowy.

Wykonanie pasty z
daktyli jest niezwykle proste, a tak przygotowana pastę można spokojnie zrobić na zapas i przechowywać w lodówce .Najprostszy wariant jest właściwie jednoskładnikowy, nie licząc dodatku
wody.Wieczorem namoczyć
daktyle zalewając taką ilościągoracej
wody, by
owoce były całkowicie przykryte.250 g
suszonych daktyli250 ml
wody
100 ml
mleka np.
kokosowego-opcjonalnie
Owoce przełożyć do blendera i dolać połowę
wody z moczenia
daktyli, zmiksowac na gładką mase. Gęstość reguluj dodatkiem
wody. Można użyć także blendera ręcznego.Zamiast
wody możesz użyć
mleka np.
mleka kokosowego czy
migdałowego.Gdy dodasz 2 łyżki
kakao otrzymasz pyszną
czekoladową pastę
daktylową.
Kakao możesz zastąpić karobem jeśli lubisz.Gdy dodasz 2 łyżki tahini otrzymasz pastę
daktylowo-
chałwową. Dodatek
cynamonu jeszcze wzbogaci smak pasty. Ta kombinacja smakuje nieziemsko. Nie można się od niej oderwać. Jest po prostu uzależniająca.Paste
daktylową możesz użyć do kremów, deserów, gofrów, naleśników, jako smarowidlo kanapkowe lub zajadać bezpośrednio ze słoiczka. Jest naprawdę znakomita! Bardzo polecam!ŻYCZĘ SMACZNEGO !