ßßß Cookit - przepis na Krem daktylowy

Krem daktylowy

nazwa

Składniki

Wykonanie

Krem daktylowy robię od bardzo dawna i zastanawia mnie to, jak mogło dojść do tego, że nie trafił on jeszcze na mojego bloga. No, ale dziś się poprawię i podzielę się z wami dziecinnie prostym przepisem na słodziutki kremik. Składa się on właściwie z dwóch produktów- daktyli i wody.
Krem świetnie sprawdza się nie tylko jako zamiennik tradycyjnego cukru, ale też jako kanapkowe smarowidło;)
Do kremiku można również dodać kakao, będzie miał on wówczas świetny smak.
Składniki:
daktyle
bardzo ciepła woda
Daktyle wsypujemy do pojemniczka i zalewamy je wodą, około centymetr nad ich powierzchnię. Po jakimś czasie (u mnie jest to zazwyczaj noc, ale pewnie wystarczą godzina lub dwie) daktyle blendujemy na krem. W zależności od preferowanej konsystencji możemy dodać więcej wody lub nie.
Krem przechowujemy w szczelnie zamkniętym słoiczku, w lodówce.
Dlaczego warto przygotować krem daktylowy, czyli krótko o wartościach odżywczych i właściwościach daktyli:
zawierają witaminę C, A i B6 oraz potas, fosfor i wapń,
chronią nas przed odkładaniem się złego cholesterolu na ściankach naczyń krwionośnych,
dzięki wysokiej zawartości potasu chronią nas przed nadciśnieniem.
Źródło:http://kuchniacarrie.blogspot.com/2015/03/krem-daktylowy.html