Wykonanie
            Krem 
daktylowy robię od bardzo dawna i zastanawia mnie to, jak mogło dojść do tego, że nie trafił on jeszcze na mojego bloga. No, ale dziś się poprawię i podzielę się z 
wami dziecinnie prostym przepisem na słodziutki kremik. Składa się on właściwie z dwóch produktów- 
daktyli i 
wody.Krem świetnie sprawdza się nie tylko jako zamiennik tradycyjnego 
cukru, ale też jako kanapkowe smarowidło;)Do kremiku można również dodać 
kakao, będzie miał on wówczas świetny smak.Składniki:
daktylebardzo ciepła 
wodaDaktyle wsypujemy do pojemniczka i zalewamy je 
wodą, około centymetr nad ich powierzchnię. Po jakimś czasie (u mnie jest to zazwyczaj noc, ale pewnie wystarczą godzina lub dwie) 
daktyle blendujemy na krem. W zależności od preferowanej konsystencji możemy dodać więcej 
wody lub nie.Krem przechowujemy w szczelnie zamkniętym słoiczku, w lodówce.Dlaczego warto przygotować krem 
daktylowy, czyli krótko o wartościach odżywczych i właściwościach 
daktyli:zawierają witaminę C, A i B6 oraz potas, fosfor i wapń,chronią nas przed odkładaniem się złego cholesterolu na ściankach naczyń krwionośnych,dzięki wysokiej zawartości potasu chronią nas przed nadciśnieniem.